- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα στις περιφέρειες και δήμους

Κύριε πρόεδρε, Η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες, με πρόσχημα την “κυβερνησιμότητα” στις περιφέρειες και στους δήμους, κατέθεσε νομοσχέδιο, με το οποίο θέλει να εφαρμόσει ένα προκλητικό και αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση:

  1. Καθιστά παντοδύναμο τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό. Με ποσοστό 43%+1 ψήφο, αναδεικνύεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα παίρνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου, όταν για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό.
  2. Διατηρεί τον εκβιαστικό Β’ γύρο των εκλογών.
  3. Θέτει αντιδημοκρατικό πλαφόν 3% για να εκλέξει έδρα ένας συνδυασμός στο περιφερειακό ή δημοτικό συμβούλιο.
  4. Μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών των συμβουλίων περιφερειών, δήμων και κοινοτήτων. Μάλιστα στις κοινότητες κάτω από 500 κατοίκους καταργεί τα συμβούλια.
  5. Επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα των υποψηφίων.

 

Αυτός ο σχεδιασμός, κατά τη γνώμη μας δεν είναι ξεκομμένος από τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και ανατροπές που προωθούνται απ’ όλες τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια στο χώρο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και από το νέο κύκλο τέτοιων αντιλαϊκών αλλαγών που ετοιμάζονται απότην κυβέρνηση, με σκοπό να εξυπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά και ενιαία οι ανάγκες και οι σχεδιασμοί των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε περιοχή και ταυτόχρονα να προωθηθούν ακόμα περισσότερο οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, η διεύρυνση της ανταπόδοσης, η εμπορευματοποίηση και συρρίκνωση κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, κλπ.

 

Με βάση την εξέλιξη αυτή και με διακηρυγμένη τη θέληση της κυβέρνησης να ψηφιστεί το εν’ λόγω νομοσχέδιο μέχρι τέλος Φλεβάρη, ζητάμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο, με μοναδικό θέμα συζήτησης, την διαμόρφωση θέσηςεπί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το εκλογικό σύστημα στις περιφέρειες και στους δήμους.