- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Άκου να δεις… ιστορίες από την … Προϊστορία!!!

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου για 9η συνεχόμενη χρονιά οι Καλοκαιρινές δραστηριότητες ανάγνωσης και δημιουργικότητας στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Ταξιδέψαμε για 3 ολόκληρες μέρες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πίσω, στην προϊστορική εποχή.

«Κάνει κρύο, στριμωγμένοι στη σπηλιά, ακούμε τα άγρια ζώα να μουγκρίζουν, τα φοβόμαστε, μας φοβούνται και αυτά…Μια μικρή φλόγα στο κεφάλι μας θα γίνει μιλιά, σκέψη, η μεγάλη διαφορά μας, από τα ζώα». Απόσπασμα από το βιβλίο της Ειρήνης Νάκου, «Ταξίδια στην προϊστορική Ελλάδα» , από τις εκδόσεις «Κέδρος».

Με τα πρώτα όπλα στην ιστορία οι μικροί κυνηγοί, ήρθαν αντιμέτωποι με  άγρια μαμούθ και ελάφια και ως μέλη της φυλής, αντιμετώπισαν την έλλειψη τροφής και κυνήγησαν για να επιβιώσουν.

Η πρωτόγονη καθημερινή ζωή ενθουσίασε τους μικρούς φίλους των παιδικών βιβλιοθηκών, αφού κυνήγησαν ένα μαμούθ, άναψαν φωτιά, χόρεψαν το χορό του ελαφιού, άφησαν τα ίχνη τους στη σπηλιά, άκουσαν ιστορίες  από το βιβλίο «Γύρω από τη φωτιά» του Stefano Bordiglioni, και έμαθαν περισσότερα για τη ζωή των πρώτων ανθρώπων ακούγοντας αποσπάσματα που τους διαβάσαμε από το βιβλίο του Νίκου Ποταμιάνου «Γιατί οι Πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα» και τα δύο από τις εκδόσεις «Κέδρος».

Με χαρτόνια που μας έδωσε το κατάστημα «Ηλεκτροκίνηση Μπακώσης», φτιάξαμε τεράστιες σπηλιές και τους τοίχους, τους διακοσμήσαμε με όμορφες βραχογραφίες, όπως αυτές που βρέθηκαν στο σπήλαιο «Λασκώ» της Γαλλίας!!!

Φτιάξαμε εργαλεία, διακοσμητικά κόκαλα και άλλα πρωτόγονα αξεσουάρ!!!..

Πέμπτη και Παρασκευή 1 & 2 Ιουλίου, οι δράσεις θα είναι αφιερωμένες στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αφού μάθουμε πληροφορίες, αγωνίσματα και διάσημους Ολυμπιονίκες, θα προσπαθήσουμε με το δικό μας μοναδικό τρόπο, να τους αναβιώσουμε!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Τα παιδιά καλό θα είναι να έχουν μαζί τους καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό και μία κασετίνα με μολύβι, ξύστρα, σβήστρα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, ψαλίδι και κόλλα stick, ώστε να αποφύγουμε τις κοινές επαφές με τα ίδια αντικείμενα. Εμείς από την πλευρά μας θα τα προμηθεύουμε με γάντια και αντισηπτικό υγρό και φυσικά θα φροντίσουμε να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Λόγω των μικρών χώρων των βιβλιοθηκών και των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, φέτος το καλοκαίρι δεν επιτρεπεται η παραμονή των παιδιών στον εσωτερικό χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών, παρά μόνο για λίγα λεπτά, 2 ή 3 παιδιά ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε βιβλιοθήκης, με σκοπό το δανεισμό βιβλίων ή την επιστροφή βιβλίων που δανείστηκαν.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Έλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, να διαβάσεις, να ερευνήσεις, να ακούσεις, να δεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις και να χαρείς…

Γιατί κι αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!