- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ανοιχτή επιστολή για την μη καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας για τα αυτόχθονα βοοειδή

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα όσα ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σχετικά με τις αποφάσεις του για δικαιότερη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα εγχώρια βοοειδή στη νέα ΚΑΠ (στην από 20-6-2022 με Α.Π. 89 επιστολή μας προς τον Υπ. ΑΑΤ υποβάλαμε θετικά σχόλια και προτάσεις), καθώς και για την καταβολή ενισχύσεων σε όλους τους κτηνοτρόφους λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής, όμως την ίδια στιγμή παρατηρούμε μηδενική διάθεση από την πλευρά του για την επίλυση του, επίσης δίκαιου, αιτήματος των εκτροφέων αυτόχθονων βοοειδών για καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis), που κατατέθηκε στο ΥΠΑΑΤ τον Φεβρουάριο του 2021.

Ως εκπρόσωποι της πολυπληθέστερης ομάδας εκτροφέων αυτόχθονων βοοειδών της χώρας (τα 110 μέλη μας αντιστοιχούν στο 65% των εκτροφέων Βραχυκερατικής στο σύνολο της χώρας), έχουμε στείλει δύοσχετικές με το θέμα επιστολέςστον Υπ. ΑΑΤ (Α.Π. 45/18-3-2022, Α.Π. 79/26-5-2022) και έχουμε συναντηθεί (α) με τον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Σ. Κεδίκογλου και την Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κα Χ. Καλογήρου στις 14-6-2022, και (β) με τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτα στις 27-6-2022 (συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει με τον Υπουργό, αλλά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση στη συνάντηση εμφανίστηκε μόνο ο κ. Γενικός), απάντηση όμως δεν έχουμε λάβει ακόμη, παρά τη δέσμευση του κ. Μπαγινέτα ότι την επομένη θα είχαμε πλήρη ενημέρωση!

Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε ότι οι υποχρεώσεις του Υπ. ΑΑΤ και του επιτελείου του είναι πολλές, ειδικά πριν την έναρξη εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, όμως γενικά ο πρωτογενής τομέας, ειδικά η κτηνοτροφία και ειδικότερα η εκτροφή αυτόχθονων βοοειδών, βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από το όριο της επιβίωσης και μισό βήμα πριν τον ολοκληρωτικό αφανισμό της. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Βεβαίως – όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενη επιστολή μας προς τον Υπ. ΑΑΤ – θα σκεφτείτε, και σωστά, ότι όλα αυτά δεν προέκυψαν κατά τη διάρκεια της θητείαςτης δικής σας κυβέρνησης, ούτε είναι όλα θέματα που μπορεί να διευθετήσει το ΥΠΑΑΤ μόνο του.

Ωστόσο, κ. Πρωθυπουργέ, από ότι φαίνεται, το συγκεκριμένο μείζον ζήτημαάπτεται πλέον της δική σας και μόνον απόφασης:

Κύριε Πρωθυπουργέ, ίσως να θεωρείτε ότι οι περίπου 200 εκτροφές αυτόχθονων βοοειδών δεν είναι κάτι σημαντικό και ίσως τεχνοκρατικά αυτό να ισχύει. Όμως, η επιβίωση αυτών των ανθρώπων, κατά κανόνα σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, είναι πολύ σημαντική και με σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο. Επίσης, η παραγωγή ζωικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας είναι καιρός να πάψει να αποτελεί ευχολόγιο και κλισέ των ιθυνόντων και να αποτελέσει πολιτική απόφαση και δράση κατά τα πρότυπα των κτηνοτροφικά ανεπτυγμένων χωρών.

Παρακαλούμε πολύ, μην γίνετε οι ενταφιαστές της ορεινής, εκτατικής εκτροφής των αυτόχθονων φυλών.