- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Άνοιγμα του ξενώνα Πεζούλας για φιλοξενία προσφύγων

Ομόφωνα δεκτή έκαμε το Δημοτικό Συμβούλιο Πλαστήρα την εισήγηση του δημάρχου κ. Παναγιώτη Νάνου το άνοιγμα του ξενώνα Πεζούλας για φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων. Ο κ. Νάνος αναφέρθηκε στον άδικο και ανελέητο πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία, με την εισβολή της Ρωσίας σε ένα ανεξάρτητο κράτος, εισβολή με αμέτρητους νεκρούς και καταστροφές. «Ανάμεσα σε αυτούς δυστυχώς  και Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι βιώνουν την φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς. Η Ελλάδα, 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, υποδέχεται ένα νέο μεγάλο κύμα προσφύγων, αυτή τη φορά από την περιοχή της Μαριούπολης μία αρχαία Ελληνική πόλη με τα χωριά της, η οποία μετρά 2.500 Ιστορίας και ξεριζώνεται για πρώτη φορά από εκεί. «Ως δήμος με το ιστορικό όνομα του Πλαστήρα, δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε απλοί θεατές στα γεγονότα. Ανοίγουμε τον δημοτικό ξενώνα Πεζούλας για να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά από την εμπόλεμη Ουκρανία. Ο δήμαρχος ανέφερε επιπλέον ότι «με την χώρα αυτή μας δεσμεύει ηθικά το σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας το οποίο υπογράφηκε με τον πρέσβη το καλοκαίρι του 2021 στο δημαρχείο, μάλιστα φέτος το καλοκαίρι θα έρχονταν οι πρώτοι φοιτητές από την Μαριούπολη της Ουκρανίας στις θερινές ακαδημίες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα».

Ο δήμαρχος κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος κατά της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με το εξής περιεχόμενο: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης Πλαστήρα καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάνει έκκληση για άμεσο τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων. Οι όποιες διαφορές μπορούν να λυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λυθούν με ειρηνικό τρόπο. Συμπαραστεκόμαστε ηθικά, ψυχικά και με κάθε άλλο τρόπο στον Ουκρανικό λαό και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αναγκών των προσφύγων από τον άδικο αυτό πόλεμο.»

Το ψήφισμα έγινε αποδεκτό κατά πλειοψηφία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση απουσίαζε ο κ. Δ. Τσιαντής με τους συμβούλους του, πλην της κ. Χρήστου Όλγας, η οποία συμμετείχε και ψήφισε υπέρ των αποφάσεων.

Τέλος, σε άρθρο του ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την φασιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον Ουκρανικό λαό. Με μία φωνή όλοι ζητάμε να σιγήσουν τώρα τα όπλα, διότι είμαστε όλοι Ουκρανοί. Ειδικά εμείς οι Έλληνες και για έναν επιπρόσθετο λόγο πρέπει να στηρίξουμε έμπρακτα τους αμυνόμενους: Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται πόλεις και χωριά με πανάρχαια Ελληνική καταγωγή και 2.500 χρόνια παρουσία εκεί. Η Μαριούπολη, οι άλλες πόλεις και τα χωριά,  είναι αρχαία πετρογέφυρα φιλίας των λαών και δεν πρέπει να τα αφήσουμε να πέσουν. Θρηνούμε για την απώλεια Ελλήνων και Ουκρανών, κάνουμε έκκληση να σταματήσει τώρα η αιματοχυσία.

Προσωπικά, αλλά και ως δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, δηλώνω την αλληλεγγύη μας στον ομόδοξο Ουκρανικό λαό και είμαστε εδώ για να συνδράμουμε ηθικά, συμβολικά, με κάθε τρόπο. Μας ενώνουν πολλά, μεταξύ αυτών και το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε με το πρέσβη της Αθήνας κ.Sutenko, το οποίο και τιμούμε στο ακέραιο.

Όμως, εμείς οι Έλληνες, έχουμε ακόμα ένα σοβαρό λόγο να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα: το είδωλο στον καθρέπτη του Πούτιν έχει το πρόσωπο του νεοσουλτάνου Ερντογάν. Μετά την Κύπρο και την επέκταση στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ορέγεται την ΑΟΖ της Κρήτης και της Κύπρου μέχρι τη Λιβύη, αργότερα την Δυτική Θράκη και ποιος ξέρει τι άλλο έχει κατά νου το καθεστώς της Άγκυρας. Φαντασίωση των στρατοκρατών της Άγκυρας, είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με πρώτη έξοδο στη «Γαλάζια Πατρίδα», όπως αποκαλεί το Αιγαίο με τα νησιά μας που τα θέλει αποστρατικοποιημένα, για αναίμακτη απόβαση. Αν θέλουμε συμπαράσταση και αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους στα προβλήματα με την Τουρκία, πρέπει πρώτοι εμείς να απλώσουμε χέρι βοηθείας στους Ουκρανούς.

Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν με ευθύνη της Ρωσίας και, δυστυχώς, οι αέρηδες της Ιστορίας μας επιβάλλουν να προ-ετοιμαζόμαστε για το χαμηλό βαρομετρικό που ήδη ξεκίνησε…»