- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Απάντηση της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών στον Περιφερειάρχη

Κύριε Περιφερειάρχα, Η Ένωση μας, στα μέσα Ιουλίου, σας επισκέφθηκε και μεταξύ των ζητημάτων που συζητήσαμε, κυρίαρχο στάθηκε η σύνδεση Καρδίτσα – Καρπενήσι- Αγρίνιο μέσω της Παραμεγδόβιας οδού και η κατασκευή της γέφυρας στο Μέγδοβα, που βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σας ενημερώσαμε εκτενώς για το στάδιο που βρίσκονται τα εν λόγω τμήματα που υπολείπονται του έργου, από Νεράιδα μέχρι Μέγδοβα και από εκεί έως την Μαυρομάτα Ευρυτανίας. Μας εκφράσατε και τότε τις επιφυλάξεις για ένα τυφλό έργο, αλλά ωστόσο δεσμευτήκατε ότι θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες του δρόμου, ενώ αναφέρατε ότι η γέφυρα, παρόλο που έχει ολοκληρωμένη μελέτη, δεν μπορεί να τελειώσει αν δεν υπάρχουν εξελίξεις και για το τμήμα της Ευρυτανίας. Πιστός στη δέσμευσή σας προχωρήσατε την επομένη στην προκήρυξη για την μελέτη του εναπομείναντος τμήματος του δρόμου. Η Ένωση μας, μετά από αυτή την ενθαρρυντική κίνηση σας άρχισε διερευνητικές επαφές με όλες τις πλευρές. Αρχικά πήραμε την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Καρδίτσας, κ. Τσιακου, ο οποίος είπε ότι αν και το έργο υπάγεται στην αρμοδιότητα της περιφέρειας θα συμβάλει από την θέση του στην ολοκλήρωση της σύνδεσης. Όμοια, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νούσιος είπε ότι αν το έργο είναι ώριμο και βρεθούν τα κονδύλια πρέπει να ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας τόσο θετικές αντιδράσεις από τους ανώτατους αυτοδιοικητικούς του Νομού μας, ξεκινήσαμε διερευνητικές επαφές με τους αντίστοιχους της Ευρυτανίας. Παράλληλα δια του προέδρου μας, κ. Τσαντήλα, όντας οι μόνοι που είχαμε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, κ. Καραμανλή, υποδείξαμε τα εναπομείναντα τμήματα, την σύνδεση που θα προσφέρει η συγκεκριμένη οδός μεταξύ κεντρικής και δυτικής Ελλάδος και ότι πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο που έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί. Ο Υπουργός εξέφρασε την θετική του στήριξη στην ολοκλήρωση του έργου και της γέφυρας και της σύνδεσης των δυο περιφερειών Στερεάς – Θεσσαλίας και είπε ότι οι υπηρεσίες του θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωσή του. Στη συνέχεια, αφού λάβαμε τη διαβεβαίωση του Υπουργού για της στήριξή της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου, είχαμε άμεσα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Καρδαμπίκη, αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Τασιό, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξη τους προς το έργο και την ανάληψη ανάλογων ενεργειών από τους ίδιους σε επίπεδο περιφέρειας. Ζητήσαμε σε πρόσφατη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νούσιο την συνάντηση των Αντιπεριφερειαρχών, παρουσία των Δημάρχων και των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών για να συζητηθεί συνολικά το έργο. Είμαστε σε αναμονή αυτής της συνάντησης.

Στην απάντηση σας προς την επερώτηση που σας κατατέθηκε, όπως και στην δημοσίευση του προσωπικού σας λογαριασμού στο facebook, ο πρώτος χάρτης που έχει αναρτηθεί είναι εσφαλμένος και δείχνει τελείως άλλη χάραξη από την ορθή που απεικονίζει ο δεύτερος χάρτης. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για εκ παραδρομής λάθος ή αν κάποιοι ήθελαν να δείξουν ότι ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί πουθενά. Όπως θα διαπιστώσετε στον δεύτερο χάρτη υφίσταται ήδη χωματόδρομος, αλλά απουσιάζει η γέφυρα, η οποία αν υπήρχε αφενός θα έδινε κίνητρο για την οριστικοποίηση της σύνδεσης, αφετέρου ήδη θα υπήρχε η σύνδεση για οχήματα 4×4 και μηχανές. Το επιχείρημα ότι το έργο είναι τυφλό δεν ευσταθεί διότι ως αντεπιχείρημα σας αναφέρουμε ενδεικτικά το έργο του Ε65, το οποίο άρχισε και ολοκληρώθηκε πρώτα στο μέσο τμήμα αυτού, όπως ζητάμε για τη γέφυρα, ενώ τώρα προχωράνε και ολοκληρώνονται οι συνδέσεις με Ξυνιάδα- Λαμία και Τρίκαλα- Εγνατία. Αν ήταν τυφλό έργο ο Ε65 στο κομμάτι που άρχισε και ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση, το οποίο στήριξαν 3 κυβερνήσεις διαδοχικά, θα μπορούσατε ως Περιφερειάρχης να πείσετε και να καταφέρετε να λάβατε τα κονδύλια για την επέκταση του κομματιού Τρίκαλα – Εγνατία;

Κύριε Περιφερειάρχα, μας είχατε πει τον Ιούλιο ότι έχετε τα μάτια σας στραμμένα σε όλη την περιφέρεια και κάθε άκρης της, γνωρίζετε τα χρόνια προβλήματα και έχετε την διάθεση να τα επιλύσετε. Μετά από 17 χρόνια, με όλους τους θεσμικούς παράγοντες να είναι σύμφωνοι στην υλοποίηση της σύνδεσης Θεσσαλίας – Στερεάς μέσω της Παραμεγδόβιας Οδού, θεωρούμε ότι το έργο έχει ωριμάσει και πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί. Σας καλούμε να τηρήσετε την υπόσχεση σας προς τους Θεσσαλούς, του Καρδιτσιώτες και τους Αγραφιώτες, αρχικά επισπεύδοντάς τη συνάντηση των θεσμικών φορών των δύο όμορων νομών Ευρυτανίας – Καρδίτσας και στη συνέχεια την δέσμευση των κονδυλίων για την άμεση έναρξη της κατασκευής της γέφυρας που ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της περιφέρειας μας.

Κύριε Περιφερειάρχα, σας υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή των Αγράφων προσφέρει τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία αλλά και την Θεσσαλία με τα νερά των ποταμών και των λιμνών μας. Η κατασκευή της γέφυρας και των οδικών αξόνων, αλλά και η συντήρηση της υπάρχουσα οδοποιίας της ευρύτερης περιοχής θεωρούμε ότι είναι τα ελάχιστα ανταποδοτικά έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας.