- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Απάντηση του δημάρχου Παλαμά Γιώργου Σακελλαρίου στον κ. Καραλή

Κύριε Καραλή, Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολύ καιρό να δούμε στον τύπο ένα  καθαρά πολιτικό κείμενο από την μείζονα μειοψηφία, που να ασκεί κριτική σε ηθικά και λογικά πλαίσια. Δυστυχώς κάποια άτομα της δημοτικής σας παράταξης, ευτυχώς μεμονωμένα, θεωρούν ότι πετώντας τόνους λάσπη, παραπληροφορώντας τον κόσμο σπέρνοντας ψευδής ειδήσεις θα αναρριχηθούν στις πλάτες μας. Για όλους αυτούς πολύ σύντομα θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για το αν έχουν δίκαιο ή όχι.

Σε απάντηση τώρα των ισχυρισμών σας για την απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης  του Δ .Σ. του Δήμου μας για την απαλλαγή ή την μείωση των τελών άρδευσης έχω να σας ενημερώσω τα εξής.

Αυτή η Δημοτική Αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, μέλημα της είναι να βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και έχει αποδεδειγμένα  κάνει σημαντικές τομές και παρεμβάσεις. Για τον λόγο αυτό η πρόθεση της ήταν να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να απαλλαγούν οι αγρότες από τα τέλη άρδευσης για το 2020, λόγω των τεράστιων καταστροφών στις καλλιέργειες που προκλήθηκαν από τον «Ιανό». Η πρόθεση αυτή έγινε γνωστή και στον πρωθυπουργόκατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα  και γι’ αυτό έχει ζητηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Η πρόταση κρίθηκε λογική και η υπόσχεση είναι ότι ο Δήμος θα επιχορηγηθεί πρόσθετα, οπότε αναμένουμε.Η απαλλαγή και η μείωση των τελών, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Ιανουαρίου και η άποψη όλων των παρόντων μελών του Συμβουλίου ήταν η απαλλαγή των τελών άρδευσης. Η κατά πλειοψηφία απόφαση ελήφθη γιατί τρία μέλη της μείζονος μειοψηφίας εισηγήθηκαν την πλήρη απαλλαγή και όχι την μερική που εισηγήθηκε το προεδρείο και η ελάσσονα μειοψηφία ψήφισε πέρα από την απαλλαγή των τελών άρδευσης και την απαλλαγή πληρωμής για την χρήση των παρόχθιων. Όλα τα παραπάνω φαίνονται στην 01/2021 απόφαση του Δ. Σ. που έλαβε ΑΔΑ: ΨΤ3ΖΩΞΛ-ΝΦΒ. Είναι επομένως φανερό πως η θέληση ΟΛΟΥ του Δ. Σ. και όχι μόνο της Δημοτικής Αρχής του Δήμου ήταν να υπάρχει απαλλαγή των αγροτών από τα τέλη άρδευσης για το 2020. Πιστεύω πως και εσείς αν ήσασταν παρών μιας και στην συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσιάζατε δικαιολογημένα, θα είχατε την ίδια θέληση με το υπόλοιπο σώμα. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας έθεσε το ερώτημα αν η απόφαση αυτή στέκει νομικά 100%. Η απάντηση που του έδωσε το προεδρείο ήταν ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη, πράγμα που μάλλον είναι δύσκολο. Επειδή πράγματι δεν υπάρχει ειδική διάταξη νόμου που να προβλέπει μείωση ή απαλλαγή ανταποδοτικών τελών(πέρα των ΑΜΕΑ και των ευπαθών ομάδων), η απόφαση βασίστηκε στο άρθρο 65 του Ν.3852/2010 που μιλά για τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως είναι φανερό όλοι οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι ήταν γνώστες των δυσκολιών της έγκρισης της απόφασης αλλά και όλοι συμφώνησαν να ληφθεί αυτή η απόφαση, γιατί αυτή ήταν και η θέληση του σώματος.          Δυστυχώς η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη διοίκηση γιατί δεν υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη νόμου.

Στην ίδια συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου η ελάσσονα μειοψηφία κατέθεσε πρόταση για συζήτηση και λήψη απόφασης για μείωση και των μισθωμάτων των αγρών που ενοικιάζει ο Δήμος. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε  από το Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ για μείωση των μισθωμάτων σε ποσοστό 40%. Η απόφαση αυτή είναι η 3/2021, έχει ΑΔΑ:68ΚΜΩΞΛ-ΣΜΡ και στάλθηκε  στην Αποκεντρωμένη διοίκηση και αυτή για έγκριση. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών και αυτή η απόφαση θα απορριφθεί, γιατί και αυτή δεν βασίζεται σε ειδική διάταξη νόμου.

Από πού λοιπόν προκύπτει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής για την απόρριψη της απόφασης; Το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά ομοφωνα δείχνει  την πρόθεση του να βοηθήσει το σύνολο των πληγέντων αγροτών από τον Ιανό αλλά δυστυχώς η απόφαση αυτή απορρίφθηκε.