Απεργιακή κινητοποίηση μόνο για τους εκπαιδευτικούς στα ειδικά σχολεία!!!


Tags |

Από πέρυσι τον Μάρτιο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας την πανδημία ως ευκαιρία έχει εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου στα δικαιώματα όλου του λαού. Ψηφίζει  τον έναν αντιλαϊκό νόμο πίσω από τον άλλο, τρομοκρατεί τον λαό και τον αφήνει εκτεθειμένο απέναντι στον ιό, χρησιμοποιεί την πιο άγρια καταστολή ενάντια σε όποια φωνή αντιστέκεται και διεκδικεί (οι συλλήψεις, τα πρόστιμα και οι ξυλοδαρμοί διαδηλωτών είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη).

Πιο συγκεκριμένα στην εκπαίδευση, η επίθεση στα δικαιώματα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων δεν έχει τελειωμό.

Με την αξιολόγηση επιδιώκουν να πειθαρχήσουν τους εκπαιδευτικούς για να εφαρμόσουν αδιαμαρτύρητα την αντιδραστική πολιτική στα σχολεία σε βάρος των μαθητών, για να διδάξουν στους μαθητές υποταγή, για να κατηγοριοποιήσουν και να διασπάσουν.

Με την τελεκπαίδευση νομιμοποιούν την απόρριψη των παιδιών των πιο αδύναμων οικογενειών, βάζουν τους εκπαιδευτικούς να υπηρετήσουν μια διαδικασία που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει εκπαίδευση χωρίς σχολεία, εξοντώνουν ψυχικά και σωματικά εκπαιδευτικούς και μαθητές και απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους να λάβουν μέτρα για τα βοηθηθούν τα παιδιά την επόμενη χρονιά.

Με τους εσωτερικούς κανονισμούς τσακίζουν την ελεύθερη έκφραση και δράση, φτιάχνουν αυταρχικό και σκληρό περιβάλλον για να εκπαιδεύσουν τους μαθητές να υπακούνε χωρίς να διεκδικούν, να τηρούν τους κανόνες της κυβέρνησης χωρίς να διαμαρτύρονται.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, όλο αυτό το διάστημα, έβαλαν και βάζουν πλάτη για να περάσει η κυβερνητική πολιτική. Στήριξαν και στηρίζουν την τηλεκπαίδευση η οποία λειτουργεί όχι μόνο σε πανδημίες αλλά και σε απεργίες, αργίες και κακοκαιρίες. Μετά την πρώτη αντίδραση στην αυτοαξιολόγηση που απέρριψε μαζικά ο κλάδος, βυθίστηκαν πάλι στη σιωπή. Τώρα η ΔΟΕ  καλεί να βάλουμε μόνοι μας μια θηλιά στον λαιμό και να συντάξουμε Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας Σχολείων, να μετατρέψουμε τα σχολεία σε στρατώνες.

Μπροστά στην εκρηκτική  κατάσταση καλούν σε κινητοποίηση μόνο τους εκπαιδευτικούς στα ειδικά σχολεία!!!   Η ΔΟΕ(με «πρωτοπόρο» το ΠΑΜΕ), στην πρώτη μετά από πολύ καιρό, 24ωρη απεργία στις 18/3, περιορίζεται αποκλειστικά στο ζήτημα της ειδικής αγωγής και κηρύσσει απεργία μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτή απομονώνοντάς τους  από τους υπόλοιπους συναδέλφους.  Απαξιώνει  και  μ’ αυτό τον τρόπο και το ίδιο το ζήτημα των ειδικών σχολείων , ενώ δεν λέει κουβέντα για όλα τα υπόλοιπα που παλεύουν καθημερινά οι συνάδελφοι. Η κίνηση αυτή οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Διασπά τους εκπαιδευτικούς και καλλιεργεί τη λογική πως ο καθένας πρέπει να ασχολείται με το πολύ …στενά δικό του ζήτημα. Στρέφεται ευθέως κατά της ενότητας του κλάδου. Καταγγέλλουμε ανοιχτά όποιον συνέβαλε σε μια τέτοια απόφαση.

Τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεν έχουμε μόνο να αντιπαλέψουμε την επίθεση στην εκπαίδευση αλλά να υπερασπίσουμε, όπως όλος ο λαός, τις ζωές μας από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης.

Εκτός από τη στήριξη της κυβέρνησης, πολύ κακές υπηρεσίες προσφέρουν όσες παρατάξεις κριτικάρουν αλλά εκτελούν, όσες αρκούνται στη νίκη μιας μάχης (βλέπε αυτοαξιολόγηση) και εγκαταλείπουν τον πόλεμο και όσες ισχυρίζονται πως οι νόμοι μπορούν να μείνουν στα χαρτιά.

Καμία εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες ηγεσίες! Οι συνθήκες απαιτούν να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Κάθε δράση αντίστασης έχει κόστος αλλά πρέπει να το πάρουμε. Αν θέλουμε να ελέγχουμε τη ζωή μας, είναι αναγκαίο να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και να τις υλοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι.

Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουμε δια ζώσης. Απαιτούνται αυξημένα μέτρα προστασίας αλλά πρέπει να γίνουν γενικές συνελεύσεις. Αλλιώς δεν προχωράει τίποτα.

Πρέπει να αγωνιστούμε:

  • γιατί η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση δεν έχει τελειώσει, μόλις άρχισε
  • γιατί οι εσωτερικοί κανονισμοί δεν πρέπει να περάσουν
  • γιατί πρέπει το πνίξιμο της τηλεκπαίδευσης να μετατραπεί σε άρνησή της
  • γιατί μας καταστρέφουν τη δουλειά και τη ζωή
  • γιατί μαυρίζουν το μέλλον της νεολαίας και μας θέλουν συνένοχους.

Όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς-πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στα σχολεία. Με γενικές συνελεύσεις, απεργίες και διαδηλώσεις να συνεχίσουμε.