- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Απόστολος Ταξιάρχης: Οι ηλικιωμένοι απαιτούν την στήριξη της πολιτείας

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου [1].

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.500.000 άτομα. Οι έρευνες σημειώνουν ότι έως το 2050, το 40,8% του ελληνικού πληθυσμού θα είναι άνω των 60.

Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην  εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Η ελληνική κοινωνία και η Πολιτεία οφείλουν πολλά απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που χρειάζονται ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και παροχών, ώστε να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι, την τελευταία 10ετία.

Έχουμε, λοιπόν, όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας  χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους.

Η 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, ήταν τις προηγούμενες χρονιές ημέρα χαράς και γιορτής για όλα τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας. Δυστυχώς οι συνθήκες πανδημίας που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα μας επιβάλουν να γιορτάσουμε φέτος βουβά και μακριά ο ένας από τον άλλο, το νόημα όμως της ημέρας δεν αλλάζει.

Η Παγκόσμια αυτή ημέρα, αποτελεί για όλους μας μια υπενθύμιση για το χρέος που έχουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια μέσα στην στέρηση και την φτώχεια, για να μπορούμε εμείς σήμερα να θεωρούμε τόσα πράγματα δεδομένα.

Ας τους αφιερώσουμε λοιπόν λίγο από το χρόνο μας, για να μπορούν  χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα και ας προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να δουν με ελπίδα την επόμενη μέρα και να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.

Μην ξεχνάτε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε και εμείς σε αυτή την θέση και αναρωτηθείτε πώς θα θέλατε εσείς να σας συμπεριφέρονται και να σας αντιμετωπίζουν. Σοφή η παροιμία του λαού «Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ’ρθεις».

 

 

Γράφει ο Απόστολος Ταξιάρχης, κοινωνικός λειτουργός, Προϊστάμενος Τμήματος ΚΑΠΗ Δήμου Καρδίτσας