- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Άρχισε η διάθεση των self test στην Καρδίτσα

Λίγο νωρίτερα από τον προβλεπόμενο σχεδιασμό έφθασαν τα self test στα φαρμακεία της Καρδίτσας.

Από την Τετάρτη το βράδυ οι φαρμακοποιοί άρχισαν να συγκεντρώνουν τα self test και από την Πέμπτη ξεκίνησε και η διάθεσή τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (αρχικά τα περιμέναμε την Παρασκευή).

Ήδη, υπάρχει αρκετή προσέλευση στα φαρμακεία και αυτή τη στιγμή οι μόνοι που μπορούν να τα προμηθευτούν είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί καθώς τη Δευτέρα ανοίγουν και πάλι τα Λύκεια σε όλη τη χώρα.

Η σχετική πλατφόρμα self-testing.gov.gr είναι σε λειτουργία και το μόνο ζήτημα το οποίο προέκυψε ήταν αυτό που συνέβη και πανελλαδικά, δηλαδή τα τεστ ήταν σε τεμάχια των 25.

Οι φαρμακοποιοί της Καρδίτσας, όμως, έκαναν μόνοι τους τον διαχωρισμό και, όπως διαπιστώσαμε και εμείς την Πέμπτη, όλα ήταν όπως έπρεπε συσκευασμένα.

Αναλυτικές οδηγίες για τη διεξαγωγή του τεστ, την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί εάν βρεθεί θετικό κρούσμα, τη δήλωση του αποτελέσματος του τεστ και τη σχολική κάρτα εξέδωσαν οι αρμόδιοι φορείς.

Σκοπός της διαδικασίας αυτής, αναφέρεται μεταξύ άλλων, είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS – CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

Σε ετοιμότητα και η Δ/νση Β΄θμιας Καρδίτσας

Επικοινωνήσαμε και με τον Δ/ντή της Δ/νσης Β΄θμιας Εκπαίδευσης Νομού Καρδίτσας κ. Σωκράτη Παππά ο οποίος και μας δήλωσε πως υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για το άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Αναμένονται μόνον κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες και διευκρινήσεις και κατά τα λοιπά εκείνο το οποίο προέχει είναι η ατομική ευθύνη και από εκεί και πέρα σε ό,τι προκύψει θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε ό, τι αφορά δε στη βούληση των εκπαιδευτικών να εμβολιαστούν, υπάρχει σημαντική προθυμία η οποία, αυτή τη στιγμή, μεταφράζεται σε 700 συνολικά εκπαιδευτικούς (οι μισοί από την Α΄θμια και οι υπόλοιποι από τη Β ΄θμια).

Δήλωση αποτελέσματος self-test για covid-19

Εάν είστε εκπαιδευτικός (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), ή δεν ανήκετε σε κάποια από τις άλλες κατηγορίες, μπορείτε να δηλώσετε θετικό αποτέλεσμα self-test ή αρνητικό αποτελέσμα test (self-test, rapid, PCR) στην υπηρεσία της δήλωσης των self-test, που θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους

Εάν είστε εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα ιδίως σε κλάδο λιανεμπορίου, τουρισμού, μεταποίησης, επισιτισμού, ή των μεταφορών μπορείτε να δηλώσετε θετικό αποτέλεσμα self-test ή αρνητικό αποτέλεσμα test (self-test, rapid, PCR) στην υπηρεσία δήλωσης των self-test που θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

Σχολική κάρτα για covid-19

Εάν είστε γονέας/κηδεμόνας μαθητή Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) ή ενήλικος μαθητής Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό αποτέλεσμα self-test ή αρνητικό αποτέλεσμα test (self-test, rapid, PCR) στην υπηρεσία της δήλωσης των self-test που θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

Αν βγει θετικό το τεστ

Αν το αποτέλεσμα του self-test σας είναι θετικό και επιθυμείτε να προβείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ σε κάποια δημόσια δομή για επιβεβαίωση

Γιατί προτεραιοποιήθηκαν τα Λύκεια έναντι άλλων βαθμίδων;
Προτεραιοποιήθηκε το άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους: – γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – γιατί πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Έχουν δοθεί οδηγίες για την κάλυψη της ύλης;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης, δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Παράλληλα, το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Πότε θα ανοίξουν τα υπόλοιπα σχολεία;

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συζητά συστηματικά με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτές.

Πώς θα προμηθεύονται τα τεστ ενήλικοι μαθητές εσπερινών λυκείων;
Στα εσπερινά λύκεια όλης της επικράτειας προβλέφθηκε για το πρώτο τεστ η απευθείας διανομή τεστ στα σχολεία. Τα τεστ θα βρίσκονται στα σχολεία έως το Σάββατο 10/4, και θα τα προμηθευτούν οι μαθητές από τις σχολικές μονάδες εντός του Σαββατοκύριακου, ακολουθώντας της οδηγίες των Διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Για ποιες ηλικίες μαθητών μπορούν οι γονείς να παραλαμβάνουν self-tests από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ των μαθητών;
Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν self-tests για όλους τους μαθητές που γεννήθηκαν τα ημερολογιακά έτη 2003, 2004 και 2005.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί/μαθητές θα πρέπει να κάνουν τεστ;
Ναι.

Οι μαθητές που θα βγουν θετικοί θα κάνουν τηλεκπαίδευση;
Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οφείλουν να πηγαίνουν στο σχολείο με φυσική παρουσία;

Εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν ότι οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.