- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αρχίζουν οι εργασίες διαμόρφωσης και ανάδειξης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Προδρόμου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 και ώρα 7:00΄μ.μ., θα τελέσει την ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει των εργασιών του έργου «Διαμόρφωση, προστασία και ανάδειξη των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου Μαγούλα Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος Τ.Κ. Προδρόμου του Δήμου Καρδίτσας» στον προαύλιο χώρου του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Τ.Κ. Προδρόμου.

Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει δύο ιστορικά διατηρητέα μνημεία, τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου που χτίστηκε το 1845 και αγιογραφήθηκε το 1859 και το «Κονάκι του Προδρόμου» που χτίστηκε το 1881. Οι εργασίες περιλαμβάνουν: 1. τη συντήρηση του αγιογραφικού και ξυλόγλυπτου διακόσμου του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου, 2. τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του «Κονακίου του Προδρόμου» και 3. την βελτίωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 κατόπιν της υπογραφής του κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, Περιφερειάρχου Θεσσαλίας. Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η σύνθεση και η ανάδειξη της «Μαγούλας Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος» και των μνημείων της σε ένα ενιαίο τόπο πολιτισμού θα συμβάλλει στην ανάδυση ενός σημαντικού, ελκυστικού, λειτουργικού, εξωστρεφούς και άμεσα προσβάσιμου, επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα αποτελέσει ένα δυναμικό πολιτιστικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό σημείο αναφοράς για την περιοχή και κόμβο επικοινωνίας και διεθνούς προβολής των πόρων πολιτισμού της δυτικής Θεσσαλίας, ενισχύοντας παράλληλα την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα στον άξονα πολιτισμού-τουρισμού.

Ακολούθως, θα παραστεί συμπροσευχόμενος κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον προειρημένο Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου.