- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αστέριος Βασιλάκος: Εκτός ελέγχου ο αμίαντος στο Μουζάκι

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,  Ύστερα από ανώνυμη καταγγελία και κατόπιν αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι, στα παρόχθια του Παμίσου επί της Ε.Ο Μουζακίου-Τρικάλων, στο ύψος περίπου και νοτιοδυτικά της εισόδου προς Επισκοπή, στο τέρμα του παραποτάμιου δρόμου από Κλειστό Γυμναστήριο, σε κοινόχρηστο χώρο στη θέση «Λιθάρι» Κοινότητας Μουζακίου, βρέθηκαν στις 29/3/2022! σε μεγάλη ποσότητα νεόφερτα και διαταραγμένα αμιαντούχα υλικά!

Στο ίδιο σημείο πενήντα μέτρα πιο πάνω, απέναντι από τα Νέα Σφαγεία και στην απόληξη του ρέματος «Γκιώνα» στον Πάμισο τελευταία αλλά και προ δύο ετών πάλι, καταγγέλθηκε κατ επανάληψη εγκατάλειψη πλακών αμιάντου, οι οποίες βρίσκονται ακόμα εκεί άθικτες!χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα, αναγκαία και οφειλόμενα μέτρα φύλαξης και προστασίας χώρου, εντοπισμού, οπτικού ελέγχου και σήμανσης επικινδυνότητας, βάσει της αρχής και του κώδικα ασφαλούς διαχείρισης αμιαντούχων υλικών.

Επίσης μέσα στην πόλη ανατολικά του Δημοτικού Γυμναστηρίου, καταγγείλαμε κατ επανάληψη εγκατάλειψη πλακών αμιάντου οι οποίες όλως περιέργως! και μετά από δύο περίπου έτη ανενόχλητης παραμονής τους στον κοινόχρηστο χώρο! «διαταράχθηκαν! εξαφανίστηκαν! και χάθηκαν!», κατά παράβαση κάθε έννοιας κοινής λογικής! αξιοπιστίας, αρχής διαφάνειας και του κώδικα ασφαλούς απομάκρυνσης αμιάντου, χωρίς να έχει γίνει  δειγματοληψία και μέτρηση αέρα και υλικών για ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο.

Ανήσυχοι, με αγωνία και εκτεθειμένοι στιςαμιαντοσκεπές από το έτος 1974, παρακολουθούν οι κάτοικοι του Συνοικισμού Σεισμοπλήκτων την αδράνεια, την αδιαφορία, τις «παραλείψεις και τον εμπαιγμό» των υπευθύνων Δήμου και Κοινότητας Μουζακίου, περιμένοντας χρόνια να γίνουν πράξη όσα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά, με καταγραφή Αμιάντου! προτάσεις! μελέτες! Προγράμματα, χρηματοδοτήσεις! ειδικές επιτροπές!ΕΣΠΑ κ.α.

Δυστυχώς όμως και μέχρι σήμερα δεν γνωστοποιήθηκε,«καν τήρηση των αρχών διαχείρισης και απομάκρυνσης διαταραγμένων προϊόντων αμιάντου και ο ρυπαίνων πληρώνει».Αντιθέτως έχουμε διαρκή και διαχρονική έκθεση ανύποπτων Πολιτών και εργαζομένων του Δήμου Μουζακίου σε Αιωρούμενες, Αναπνεύσιμες και Διαταραγμένες Ινες Αμιάντου.

Επειδή σήμερα στο Μουζάκι αναμετριούνται η ζωή με τη ρύπανση, τη μόλυνση και την επικινδυνότητα, είναι χρέος των οργάνων της συντεταγμένης Πολιτείας να διερευνήσουν, να ελέγξουν και να καταλογίσουν ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους, προκειμένου να προστατέψουν τους Πολίτες καθ ότι, «Ο Αμίαντος βλάπτει σοβαρά την Υγεία μας…».-