- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αστέριος Βασιλάκος: Η ζωή και η ρύπανση αναμετρούνται στο Μουζάκι

Αγαπητοί Πολίτες, Στην Κοινότητα Μουζακίου, στις όχθες του Παμίσου και κάτω από το Δημαρχείο,λόγω των έργων αποκατάστασης βλαβών Ιανού και της δυσοσμίας, αποκαλύφθηκε η τεράστια εκβολή-απόληξη του Παλιού «Ρέματος Παλαιοχωρίτης», με αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη ροή ανεπεξέργαστων λυμάτων στην κοίτη του Ποταμού.

Άμεσα και για μια καθαρή ανάσα, όλες οι αρχές όφειλαν να κινητοποιηθούν και να ξεκινήσει ο έλεγχος, η μέτρηση και η διαπίστωση της εκτεταμένης ρύπανσης-μόλυνσης,πριν τη σύνδεση και τυχόν απόρριψη των λυμάτων στην κοίτη του Παμίσου και στο πλεύσιμο νερό.

Λόγω όμως της «παντελούς απουσίας Κοινοτικής Αρχής, αδράνειας και χάους αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών αστυνόμευσης ρεμάτων, περιβάλλοντος, τεχνικών έργων και δημόσιας υγείας»,διαπιστωτικά προέκυψε κατασκευή συνδετήριου αγωγού με τσιμέντα στο ύψος της πλημμυρικής ζώνης, όπου μέσα από σπασμένα συρματοκιβώτια θα επιτευχθεί η παροχέτευση των λυμάτων δίπλα στο πλεύσιμο νερό, χωρίς να γνωστοποιηθούν μελέτες και σχετική αδειοδότηση με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Μετά την τραγωδία του Κ. Υγείας και τις παλινωδίες για την Π. Γέφυρα, συνεχίζουν να μην ακούνε τις Προτάσεις μας και αντιγράφουν την απροκάλυπτη, αυθαίρετη, ανεξέλεγκτη και μη νόμιμηπαροχέτευση ανεπεξέργαστων Λυμάτωνκατ ευθείανστο πλεύσιμο νερό, μέσω των αγωγών αποχέτευσης Όμβριων(28ης Οκτωμβρίου-25ης Μαρτίου) και των Υδατορεμάτων, Φτελιάς/Νότιο Δίκτο/P9, Καθαρίτσα/Νότιο Δίκτυο/P5-7-8, Γκιώνα/Βόρειο Δίκτυο /Ρ1-P4-P2-3.

Όλα αυτά στο σύνολό τους υποβαθμίζουν, επιβαρύνουν, ρυπαίνουν και μολύνουν επικίνδυνα το περιβάλλον, την οικολογική ποιότητα των υδάτων του Ποταμού, το οικοσύστημα, την ποιότητα ζωής των κατοίκων Μουζακίου, Μαυρομματίου, Γελάνθης, Μαγουλίτσας, Μαγούλας κ.ά. με βλαβερές συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Επιτέλουςοι δρόμοιτης ρύπανσης στον Πάμισο θα πρέπει να κλείσουν, με ενημέρωση των Πολιτών και καταλογισμό προστίμων στην Κοινοτική Αρχή και κυρώσεις στους διαχειριστές Αιρετούς βάσει του κανόνα, «Ο Ρυπαίνων ΠληρώνειΌλες οι ευθύνες στο Φως».-

 

 

 

Γράφει ο Αστέριος Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής Οικολογικής Παρέμβασης, Σύμβουλος Κοινότητας Μουζακίου