- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αστέριος Βασιλάκος: Ο αμίαντος ξεχάστηκε … στον οικισμό σεισμόπληκτων Μουζακίου

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες, Οι αρμόδιοι του Δήμου Μουζακίου «λησμόνησαν» τα αμιαντούχα υλικά στις στέγες των σπιτιώντου Οικισμού Σεισμοπλήκτων,παρά τα εμφανή σημάδια «κούρασης» λόγω διατάραξης, επιβάρυνσης και πεντηκονταετούς θητείας (1974).

Και σα να μην έφτανε αυτό βγαίνει«κι ο Δήμαρχος τελευταία με δημόσιες, αντιφατικές, ανακριβείςκαι απαράδεκτες! δηλώσεις να μας πληροφορήσειότι, το θέμα απασχολεί έντονα το Δήμο!αλλά ελλείψει χρηματοδοτικού προγράμματος οι κάτοικοι θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος

Αγνοεί προφανώς ότι, σύμφωνα με τις 264/2017 και 3/2020 ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου! όφειλε ο Δήμος να βρει χρηματοδότηση για αντικατάσταση στεγών, αλλά δυστυχώς όπως άλλωστε και ο ίδιος ως υπεύθυνος παραδέχεταιμε το Α.Π 9157/21-9/2021 έγγραφό του ότι, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα! για την υλοποίηση των αποφάσεων ούτε καν τις έχει προωθήσει! με θλιβερό αποτέλεσμανα παραμένουν ανεκτέλεστες και οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες κατοίκων να είναι εκτεθειμένες καθημερινά στον αμίαντο!

Δεν αντιλαμβάνονται προφανώς οι αρμόδιοι Δήμου και Κοινότητας Μουζακίου ότι, η Αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια και οι ίδιοιείναι τώρα υπεύθυνοι για το χρέοςτης Πολιτείας και θα πρέπει να τρέξουν, να διερευνήσουν, να ελέγξουν και να διαχειριστούν άμεσα τον «Αμιαντούχο Οικισμό γιατί, το Κράτος προ πολλών ετών παρέδωσε σ αυτούς τους ανθρώπους για χρήση, σπίτια με σκεπές αμιάντου!».

Ας γίνει επί τέλους κατανοητό! από το Δήμο Μουζακίου και τις υπηρεσίες περιβάλλοντος Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι, τα σπίτια αυτά δεν τα έφτιαξαν οι σημερινοί τους ιδιοκτήτες, αλλά το ίδιο το Ελληνικό Κράτος! και τα παρεχώρησε σε σεισμόπληκτους και καθιζόπληκτους κατοίκους της Αργιθέας. Γι αυτό οι αρχές έχουν υποχρέωση να αντικαταστήσουν τις στέγες μεδημόσια δαπάνη, εφαρμόζοντας τον κώδικα ασφαλούς απομάκρυνσης αμιάντου.

Οφείλουν λοιπόν καθαρά Δήμος και Κοινότητα Μουζακίου να αποδεχθούν την αρχή και την περιβαλλοντική ευθύνη «ο ρυπαίνων πληρώνει», προκειμένου αδαπάνως για τους κατοίκους να προστατευτεί η δημόσια υγεία στην κωμόπολη Μουζακίου.-

«Ο αμίαντος βλάπτει σοβαρά την υγεία μας….»

 

 

 

Γράφει ο Αστέριος Βασιλάκος, Γραμματέας Περιβαλλοντικής Παρέμβασης, Σύμβουλος Κοινότητας Μουζακίου