- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Χ. Κωστούλας: Να παραχωρηθεί από τον Δήμο Καρδίτσας δωρεάν έκταση γης στην Π.Υ.

Παρακολούθησα από πολύ κοντά τις δράσεις των Πυροσβεστικών υπαλλήλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Καρδίτσας (Καρδίτσας, Σοφάδων, Μουζακίου, Παλαμά), της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Λαμίας και Θεσσαλονίκης και διαπίστωσα ότι επιτέλεσαν το καθήκον τους πολύ σωστά στο ακέραιο, όταν Νομός Καρδίτσας πλημμύρισε από το Μεσογειακό φαινόμενο ΙΑΝΟΣ στις 18-09-2020.

Τους συγχαίρω όλους θερμά, τόσο για το Επιχειρησιακό έργο όσο και για το Διοικητικό. Ευχή μου πάντα να ενεργούν για το καλό των πολιτών, όπως άλλωστε προβλέπει και το Άρθρο Ένα (1) του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Πυροσβεστικού Σώματος. Με την έννοια του όρου Πυροσβεστικοί υπάλληλοι είναι όλοι από το βαθμό του Πυροσβέστη-Πυροσβέστριας μέχρι και τον βαθμό του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.

Επί Δημάρχου κ.Καταρτζή Αθανάσιου παραχωρήθηκε ΔΩΡΕΑΝ στην Π.Υ.Καρδίτσας με την υπ’αριθμ. 286/14-12-1992 Απόφαση του Δήμου Καρδίτσας, οικοπεδική έκταση εμβαδού 4.070 τ.μ. ύστερα από διαβούλευση που έγινε επί μακρόν με τον τότε Διοικητή Π.Υ.Καρδίτσας που υπογράφει το παρόν κείμενο, με την σύμφωνη γνώμη να φύγει η Π.Υ.Καρδίτσας από τη Νέα Αγορά, μετά από ιστορία σαράντα έξι (46) χρόνων,                    από 01-09-1948 έως 19-09-1994, προκειμένου να αναπαλαιωθεί το κτίριο της Νέας Αγοράς με προγράμματα Μ.Ο.Π. Οι καινούριες αυτόνομες εγκαταστάσεις της Π.Υ.Καρδίτσας είναι γεγονός και λειτουργούν από το έτος 1996 μέχρι και σήμερα.

Η πλημμύρα στο Νομό ανέδειξε περίτρανα ότι το κτιριακό συγκρότημα της Π.Υ.Καρδίτσας καθώς και ο οικοπεδικός χώρος, δεν επαρκούν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, για τις πάσης φύσεως επιχειρησιακές και Διοικητικές ανάγκες (αναβάθμιση Σταθμού, αύξηση δύναμης προσωπικού και οχημάτων-μηχανημάτων, έκτακτη ενίσχυση της Π.Υ. σε απρόβλεπτα συμβάντα). Με την πλημμύρα κατέφθασαν ισχυρές ενισχύσεις ανδρών-γυναικών, οχημάτων-μηχανημάτων, ερπυστριοφόρων, ανώτατοι Αξιωματικοί, 2η Ε.Μ.Α.Κ. Θεσσαλονίκης, 7η Ε.Μ.Α.Κ. Λαμίας, 8η Ε.Μ.Α.Κ. Λάρισας, 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων, με Απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, για να βοηθήσουν στο έργο των ανδρών-γυναικών των Π.Υ. Νομού Καρδίτσας (εντοπισμό αγνοουμένων, παροχή βοηθείας σε πληγέντες από την πλημμύρα, άντληση υδάτων, διάσωση ζώων και περουσιών).

Η κατάσταση κατά την άποψή μου, στο γενικό χώρο της Π.Υ.Καρδίτσας, μπορεί να βελτιωθεί αρκετά, με την παραχώρηση ΔΩΡΕΑΝ από το Δήμο Καρδίτσας, οικοπεδικού χώρου, εμβαδόν χιλίων (1.000) τ.μ. που είναι στη Βόρεια πλευρά του οικοπέδου της Π.Υ.Καρδίτσας και εφάπτεται με αυτή. Ο χώρος που αναφέρομαι είναι χωρίς χρήση μέχρι τώρα, εδώ και είκοσι πέντε (25) χρόνια, γεμάτος χόρτα, θάμνους και βάτα.

Η τεκμηριωμένη διαβούλευση του νέου Διοικητή της Π.Υ.Καρδίτσας, Αντιπυράρχου Τσιώλη Κων/νου, του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Καρδίτσας Πυράρχου Νταουτά Γεώργιου με τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ.Τσιάκο Βασίλειο, εκτιμώ ότι θα έφερνε θετικό αποτέλεσμα, παραχώρησης του ανωτέρω οικοπεδικού χώρου των 1.000 τ.μ.

Ο χώρος αφού γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες και εγκριθεί αρμοδίως από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας, προτείνω να χρησιμοποιηθεί για τις παρακάτω επιχειρησιακές ανάγκες της Π.Υ.Καρδίτσας και όχι μόνο (οι εν ενεργεία πάντως έχουν τον πρώτο λόγο):

α.Κατασκευή ειδικού πύργου στεγνώσεως των πάσης φύσεως σωλήνων εκροής που χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα.

β.Δημιουργία ειδικού χώρου τοποθέτησης μηχανημάτων και αντλιών για πλημμύρες.

 

γ.Δημιουργία χώρου άθλησης των Πυροσβεστικών υπαλλήλων, καθότι οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος πρέπει να είναι γυμνασμένοι και να έχουν άριστη φυσική κατάσταση πριοκειμένου να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα συμβάντα και τις πάσης φύσεως αντιξοότητες που τους παρουσιάζονται, σχεδόν καθημερινά.

δ.Δημιουργία γηπέδων βόλευ, μπάσκετ, τέννις. (Στο σημείο αυτό θα ήθελα το γήπεδο τέννις να πάρει το όνομα Στέφανος Τσιτσιπάς και να είναι προσβάσιμο για άθληση από εική πόρτα και για το κοινό.

Η θετική ανταπόκριση των εμπλεκομένων φορέων είναι η ευχή μου.

 

Γράφει ο Χριστόφορος Β. Κωστούλας, Αρχιπύραρχος ε.α., Πρώην Διοικητής Π.Υ. Καρδίτσας, Πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων, Πυροσβεστών Νομού Καρδίτσας