- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας υπενθυμίζει στους πολίτες τις πιο συχνές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να τους εξαπατήσουν και να τους αποσπάσουν χρήματα και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή τους.

Συχνές μορφές απατών:

 

Οι απάτες αυτής της μορφής πραγματοποιούνται με την αλίευση («phising») στο διαδίκτυο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (κυρίως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών), προκειμένου να επιτύχουν την παράνομη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς μελών τους ή να χρεώσουν τις πιστωτικές κάρτες πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές διάφορων προϊόντων.

Αυτή η μέθοδος πραγματοποιείται κυρίως ως ακολούθως:

 

Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες (modus operandi), που περιγράφονται ως ακολούθως:

α) Οι δράστες εμφανίζονται ως πωλητές των οχημάτων

β) Οι δράστες εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων

Σημειώνεται ότι την ίδια μεθοδολογία εφαρμόζουν οι δράστες και κατά την αγοραπωλησία άλλων αντικειμένων, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α.

Επιπλέον, σε άλλες περιπτώσεις, οι δράστες:

 

 

 

Για την αποφυγή εξαπάτησης, συμβουλεύουμε τους πολίτες:

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr [1]), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές [2]».

Επιπλέον, πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr [3].