- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δ. Πλαστήρα: Ενημέρωση αγροτών για πρόγραμμα βιολογικών καλλιεργειών

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα θέλοντας να στηρίξει στην πράξη τους οικονομικά ενεργούς πολίτες και να τονώσει το επιχειρείν, με απόφαση του δημάρχου Παναγιώτη Νάνου, δημιούργησε Γραφείο Ανάπτυξης. Υπεύθυνος ορίστηκε ο ειδικός συνεργάτης κ. Δημήτρη Τσιαμαντάς, (τηλ. 24413-52225),  ο οποίος είναι στη διάθεση όλων των επαγγελματιών που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνουμε τους αγρότες ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανοίγει Πρόγραμμα για τις «Βιολογικές Καλλιέργειες». Το πρόγραμμα αφορά  α) την ενίσχυση για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και β) την ενίσχυση για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Για την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, όσον αφορά τις κύριες επιλέξιμες καλλιέργειες περιλαμβάνονται οι εξής: ελαιοκομία, επιτραπέζια σταφύλια, σταφύλια οινοποιήσιμα, μηλοειδή, ροδιά, συκιά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα, και σχετικά με τα επιλέξιμα ζώα περιλαμβάνονται τα αιγοπρόβατα και τα μελίσσια.

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί, και επιλέξιμοι προς ένταξη είναι οι υποψήφιοι με αγροτεμάχια, μελισσοσμήνη, βοσκοτόπους ή εκτροφές, τα οποία είναι ενταγμένα στο σύστημα βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό.

Τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, μελισσοσμήνη, βοσκότοποι και ζωικό βασίλειο πρέπει:

– να είναι δηλωμένα στη Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης του 2021 του υποψήφιου

-να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη για κάθε έτος, καθ΄ όλη την περίοδο δέσμευσης

-το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων/ βοσκοτόπων ανέρχεται σε 0,1 εκτάρια

-επιλέξιμα για ενίσχυση είναι τα αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών

Ένας υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση στήριξης συγχρόνως και στις δυο προσκλήσεις της ίδιας δράσης.

Προσοχή οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ΟΣΔΕ 2021 με δήλωση της εκμετάλλευσης προς ένταξη στο πρόγραμμα μέχρι 22 Ιουνίου 2021.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, WWW.minagric.gr [1], ή  στο Γραφείο Ανάπτυξης του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, κ. Δ.Τσιαμαντά (σύμβουλος ανάπτυξης) τηλ. 24413-52225.