- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διαδρομές στη φύση …. και Παραδοσιακές Διαδρομές, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες

Συνεχίζονται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης … άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», στα πλαίσια της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Οι Παραδοσιακές Διαδρομές είχαν την τιμητική τους στις Παιδικές Βιβλιοθήκες  “Αγγελικής Βαρελλα”, “Παυσιλύπου” και “Αρτεσιανού”. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την διαδικασία της υφαντικής και πώς αυτή έχει αντικατασταθεί σήμερα από σύγχρονα εργαλεία και μηχανές. Διαβάσαμε το βιβλίο ο Μύθος της αράχνης του Αντώνη Παπαθεοδούλου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο…. Τέλος, τα παιδιά με απλά υλικά, όπως κομμάτια χαρτόκουτου και νήματα, δημιουργήσαμε με την  τεχνική “Kumihimo” ένα αναμνηστικό βραχιολάκι που θα προσφέρουν το ένα στο άλλο με την λήξη των εργαστηρίων.

Διαδρομές στην Άπω Ανατολή, σε μονοπάτια Ιαπωνικά με ιχνηλάτες τα Haiku, την πιο σύντομη μορφή ποίησης και την τεχνική origami είχε η πρωινή επίσκεψη στην Παιδική Βιβλιοθήκη  της Λάκας Μαντζάρα. Η έμπνευση ήρθε από το όμορφο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου “Τσιρι τιρι, Τσιρι τρο” και τα παιδιά αποτύπωσαν τις στιγμιαίες εικόνες και εμπειρίες τους στη φύση.

Διαδρομές και στη φύση…., για να ανακαλύψουν, να γνωρίσουν, να μυρίσουν τους καρπούς, τα λουλούδια, να αγκαλιάσουν τα δέντρα, τους θάμνους, να μάθουν για τους σπόρους “ταξιδευτές”. Στο βιβλίο του Eric Carle, “Το σποράκι ταξιδεύει….”από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο τα παιδιά μαθαίνουν τη συναρπαστική ιστορία ενός πανέμορφου ηλιοτρόπιου, που φύτρωσε από ένα μικρούτσικο σποράκι που ταξίδεψε αρκετά…..

Την  Δευτέρα  18 Ιουλίου και την Τρίτη19 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου»: Διαδρομές από την Άπω Ανατολή. Ένα εργαστήρι ποίησης με στοιχεία από την Ελληνική Παράδοση και τα Ιαπωνικά Χαϊκού.

Στις Παιδικές Βιβλιοθήκες «Δ.Δ. Παλαιοκκλησίου» και  συνοικίας «Αγ. Νικολάου»: Φτερωτές Διαδρομές….Τα παιδιά ακολουθούν τις μεταναστευτικές διαδρομές των αποδημητικών πουλιών, μαθαίνουν για τα διάφορα είδη και γίνονται παρατηρητές αυτού του ταξιδιού μέχρι τη στιγμή που φτιάχνουν τη φωλιά τους. Στο τέλος, τα παιδιά κατασκευάζουν με φυσικά υλικά χελιδονοφωλιές και ταϊστρες.

Και στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» : Θαλασσινές Διαδρομές : Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα καραβάκια, ταξιδεύουν μαζί τους σε μακρινές θάλασσες και αφηγούνται τις θαλασσινές τους διαδρομές, χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!