- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διαδρομές συνεργασίας… με χνουδωτούς φίλους… μέχρι τ’ αστέρια

Με δράσεις από την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», ξεκίνησε η προτελευταία εβδομάδα της πρωινής λειτουργίας στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Διαδρομές συνεργασίας με τα παιδιά να συνθέτουν με την φαντασία τους, όμορφες ιστορίες και να μαθαίνουν την έννοια της συνεργασίας. Διαβάσαμε το βιβλίο «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου, από τις εκδόσεις Κέδρος και στη συνέχεια ακολούθησε ένα παιχνίδι ομαδικότητας. Τα παιδιά εργάστηκαν όλα μαζί φτιάχνοντας ένα μεγάλο κορμό δέντρου με το κάθε φύλλο να έχει λέξεις από την προηγούμενη δραστηριότητα, δημιουργώντας έτσι το «δικό» τους «Δέντρο της κοινότητας», με βάση και το βασικό βιβλίο αφόρμησης των δράσεων μας, «τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Οι διαδρομές προς τη βιβλιοθήκη, όταν συνοδεύονται από χνουδωτούς φίλους, είναι ο μόνος λόγος που ξυπνάνε τα παιδιά τα δροσερά πρωινά στο χωριό!!! Όσα βιβλία και αν διαβάσουμε για τα ζώα, αν δεν ζήσουμε, δεν παίξουμε, δεν χαρούμε μαζί τους, δεν εισπράξουμε την αγνή και άνευ όρων αγάπη τους, δεν μπορούμε να χορτάσουμε την καρδιά μας και να διδαχτούμε στη ζωή. Πόσο όμορφη  η εικόνα των παιδιών που ζωγραφίζουν, παρέα με το σκυλάκι που λατρεύει να το αγαπούν!!!

Και αφού συνεργαστήκαμε και κάναμε παρέα με χνουδωτούς φίλους, είπαμε να ταξιδέψουμε μέχρι τ’ αστέρια!!! Μιλήσαμε με τα παιδιά για τους αστερισμούς και απαντήσαμε σε ερωτήσεις όπως: πως δημιουργήθηκαν, ποιοι τους έδωσαν τα ονόματά τους, ποιους βοηθούσαν τ’ άστρα και πως; Διαβάσαμε τα πολύ ωραία βιβλία της Σοφίας Ζαραμπούκα «Αστρογάτος» και της Μάρως Λοΐζου «Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα κοσμικό αυγό», από τις εκδόσεις Πατάκης. Μέσα από τα βιβλία μάθαμε για το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν, την μεγάλη έκρηξη, για διαστημόπλοια, διαστημικούς σταθμούς και δορυφόρους. Στη συνέχεια με κουτιά από παπούτσια φτιάξαμε τους δικούς μας αστερισμούς σε γκρίζους και μαύρους ουρανούς, αλλά και μικρούς γαλαξίες με ρολά από χαρτιά υγείας!!!

Τέλος αφού μετρήσαμε αντίστροφα, πετάξαμε τον δικό μας μικρό πύραυλο, που έσκισε τον ουρανό της Καρδίτσας κι ενθουσίασε τα παιδιά, που ήθελαν συνεχόμενες πτήσεις, μέχρι να μείνουμε από καύσιμο!!!

Το τριήμερο που ακολουθεί, θα γίνου οι παρακάτω δράσεις: Παιδικές Βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου» και συνοικιών «Λάκας Μαντζάρα», «Αγίου Φανουρίου», «Αγίου Νικολάου» Διαδρομές προσανατολισμού. Τα παιδιά γνωρίζουν τις βασικές αρχές προσανατολισμού μέσα στο φυσικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της φύσης και πειραματίζονται με την κατασκευή μιας αυτοσχέδιας πυξίδας.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!