- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου

Σχετικά με το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, παρακαλούμε για τη δημοσίευση του παρακάτω κειμένου: Τη Δευτέρα 10 Γενάρη ανοίγουν ξανά τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Για άλλη μια φορά ακούσαμε δια στόματος Υπουργού Παιδείας για πρωτόκολλα λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών. Παρά τον δεκαπλασιασμό σχεδόν των κρουσμάτων το 15ήμερο των διακοπών λόγω Χριστουγέννων, το Υπουργείο αρνείται να αφουγκραστεί τις αγωνίες εκατοντάδων χιλιάδων γονιών και επιμένει στη γνωστή συνταγή του στοιβάγματος 25 και 27 παιδιών ανά τάξη με μόνο μέσο προστασίας τις μάσκες και τα ανοιχτά παράθυρα. Η κυβέρνηση επιμένει  στη διατήρηση του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος, παρά το ότι αποδείχθηκε στην πράξη μέτρο υπερ-μετάδοσης του ιού.

Προφανώς και είναι ζητούμενο τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Ο φυσικός χώρος των μαθητών για την κοινωνικοποίηση τους, την ψυχοσύνθεσή τους, τη μόρφωσή τους είναι το σχολείο και όχι η οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός tablet. Δεδομένου ότι το σχολείο μας είναι Μουσικό Σχολείο σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα μουσικά μαθήματα, είτε αυτά αφορούν στη θεωρία, είτε στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Στην περίπτωση αυτή είναι προφανές πως οι δυσκολίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, όταν οι μαθητές πρέπει να διδαχθούν μουσική μέσω μιας οθόνης. Εφόσον, λοιπόν, τα σχολεία είναι ο φυσικός χώρος των μαθητών και απαίτηση όλων (γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών) είναι να είναι ανοιχτά, αυτό δεν σημαίνει ότι η λειτουργία τους θα γίνεται δίχως τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Στο Μουσικό όπως και στα υπόλοιπα σχολεία, από την έναρξη της φετινής  σχολικής χρονιάς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα σε καθαρίστριες. Σε παρέμβασή μας στο Δήμο, λάβαμε την απάντηση ότι στα μέσα Νοέμβρη θα βελτιωνόταν η κατάσταση, καθώς αναμενόταν η πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

Απαίτηση του γονεϊκού κινήματος και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η μείωση του αριθμού των  μαθητών σε 15 ανά τμήμα. Αντ’ αυτού το Υπουργείο πέραν των συμπτύξεων τμημάτων που έγιναν το Νοέμβρη, προτείνει σύμπτυξη τμημάτων σε περίπτωση ταυτόχρονης νόσησης πολλών μαθητών.

Παρά τις παρεμβάσεις που κάναμε σαν Σύλλογος Γονέων για τον συνωστισμό των μαθητών στα λεωφορεία της Αστικής συγκοινωνίας, δεν υπήρξε καμία απάντηση και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

Προσπάθειες έγιναν επίσης από το Σύλλογό μας στην κατεύθυνση να γίνονται δωρεάν διαγνωστικά test σε περίπτωση κρούσματος στο χώρο του σχολείου με ευθύνη του ΕΟΔΥ και να μην υποχρεώνονται οι μαθητές να μετακινούνται στο κέντρο της πόλης, ούτε οι γονείς να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την εργασία τους για να τους συνοδέψουν. Αρκετοί είναι οι γονείς, οι οποίοι ελλείψει χρόνου, πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τη διενέργεια test με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά.

                                            Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Καλούμε την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τον Δήμο στο μέτρο που τους αναλογεί να φροντίσουν να αποσυμφορηθεί  και να βελτιωθεί η κατάσταση άμεσα.

Καλούμε τους άλλους Συλλόγους Γονέων σε κοινή δράση και διεκδίκηση, γιατί τα παραπάνω προβλήματα αφορούν την μαθητική κοινότητα στο σύνολό της.