- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Διεκδικούμε την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας

Δύο χρόνια τώρα οι δημόσιες μονάδες υγείας πληρώνουν «βαρύ τίμημα» εξαιτίας της καταστροφικής  κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείρισης της πανδημίας.Το νοσοκομείο και τα Κ.Υ. είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές  βάρδιες.Αν και επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει για την κατάληξη εάν δεν παρθούν έγκαιρα δραστικά μέτρα:

Η παθολογική κλινική πλέον έχει απομείνει πλέον με 7 μόνο παθολόγους σε σύνολο 13 οργανικών θέσεων, μετά από ένα συνάδελφο που έχασε τη ζψή του λόγω COVID, δύο παραιτήσεις, μία αναστολή εργασίας και μία νόσηση των τελευταίων ημερών. Δεν επαρκούν για να καλύψουν την κλινική, πόσο μάλλον και τα ΤΕΠ, για τα οποία έχουν καταστεί υπεύθυνοι μετά τη μετακίνηση των γιατρών του ΤΕΠ στις κλινικές COVID. Οι ειδικευόμενοι νοσούν ο ένας μετά τον άλλο, αφού όλο το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε χώρο διασποράς για τους υγειονομικούς με τα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης και την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από τη διοίκηση.

Το τμήμα ΤΕΠ, στο οποίο η προσέλευση ασθενών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τον τελευταίο μήνα, παραπέειαφού στηρίζεται σε τρεις μόλις παθολόγους και συνεχείς μετακινήσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Η κατάσταση είναι τόσο εξοντωτική που ειδικός και ειδικευόμενος έφτασαν να εφημερεύουν θετικοί στον COVIDκαι με πυρετό επί διημέρου για να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο περιστατικών. Εδώ και 3 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία προκήρυξη θέσης για γιατρό στο ΤΕΠ και ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί δραματικά.

Το ακτινολογικό έχει πλέον μόνο δύο μόνιμους ακτινολόγους, μετά από τις τρεις παραιτήσεις στο τελευταίο εξάμηνο λόγω της εξοντωτικής εργασίας που είτε εξωθεί τους γιατρούς σε άλλες θέσεις εργασίας, είτε ακόμα και να αναζητούν απλά την ψυχική τους ηρεμία. Η μετακίνηση δύο ακτινολόγων από τα Τρίκαλα και η σύμβαση ενός ακόμα με «μπλοκάκι» όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει σοβαρές και μόνιμες λύσεις, αλλά αντίθετα προωθεί σταδιακά την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Υπάρχει κίνδυνος το Φεβρουάριο να μην καλυφθούν εφημερίες για πάνω από το μισό μήνα από τους γιατρούς του νοσοκομείου, ενώ ακόμα και οι εξετάσεις για το μαγνητικό τομογράφο καθίστανται αμφίβολες.Σαν να μην έφτανε αυτό, η αδυναμία λειτουργίας του μαστογράφου λόγω της έλλειψης των απαραίτητων σε αριθμό ακτινολόγων, έγινε αφορμή για τον υποδιοικητή της ΥΠΕ να επιρρίψει τις ευθύνες στη δήθεν επιστημονική ανεπάρκεια των ακτινολόγων, προσβάλλοντας τους συναδέλφους που ξεπερνούν τα όριά τους για να καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.

Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλα επιδημικά κύματα, με τη μετάλλαξη«Ο» να επελαύνει, με τα  ενεργά κρούσματα να εκτοξεύονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, με το ένα τρίτοτων περιστατικών να οφείλονται στο περισσότερο παθογόνο στέλεχος «Δ», με τις εισαγωγές COVID ασθενών να έχουν αυξάνονται ραγδαία μέσα σε λίγες μέρες, με ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα, περιμένοντας μέχρι και ολόκληρα 24ωρα να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία ή να επιστρέψουν στο σπίτι, η κυβέρνηση διαδίδει επικίνδυνα σενάρια ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίαςγια να μην πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας.

Αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μεθόδους επικίνδυνες για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, με μετακινήσεις προσωπικού και μείωση χειρουργείων.

Νοσούντες, μεταδοτικοί υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει 6.000 υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, με πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο»  για τους ασθενείς.

Ανοσία της αγέλης για τον λαό και για τα κέρδη των λίγων.Ανακύκλωση των ίδιων μέτρων με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα παράλληλα με την επιτάχυνση του σχεδίου τους για το «νέο ΕΣΥ», που θα είναι στηριγμένο στα συντρίμμια του εμπορευματοποιημένου «ΕΣΥ», το οποίο οικοδόμησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φτιαγμένο από τα ίδια σαθρά υλικά της οικονομικής ανταποδοτικότητας – αυτοχρηματοδότησης – επιχειρηματικότητας.

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση. Οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση η δική μας ασπίδα προστασίας απέναντι στη βάρβαρη πολιτική τους.

Διεκδικούμε:

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας