- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δήμος Σοφάδων: Αναδείχθηκαν η θυσία και οι αγώνες των Θεσσαλών Νεομαρτύρων

Στους αγώνες και τη θυσία των Θεσσαλών Νεομαρτύρων για την ελευθερία ήταν αφιερωμένη η επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής 19/9 o Δήμος Σοφάδων, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων.

Η εκδήλωση με θέμα «Αγώνες ελευθερίας, μαρτυρίες πίστης: οι Θεσσαλοί νεομάρτυρες» πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Σοφάδων, παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου και της Δημοτικής Αρχής, των βουλευτών κκ Γ. Κωτσού και Α. Σκόνδρα, του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Ν. Καραγιάννη, εκπροσώπου του Υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, περιφερειακών Συμβούλων και  πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση αποτέλεσε  ένα ξεχωριστό επετειακό αφιέρωμα  στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821  όπου καταξιωμένοι ομιλητές ανέδειξαν την σημαντική συμβολή των Θεσσαλών Νεομαρτύρων στον απελευθερωτικό αγώνα.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με τον χαιρετισμό της Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κ. Κατερίνας Σταθοπούλου και ακολούθησε η τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ. Τιμοθέου. Ο Σεβασμιότατος  επισήμανε ότι η εκδήλωση συνέπεσε με τον εορτασμό της Σύναξης των Τοπικών Αγίων, χαρακτηρίζοντας τους Νεομάρτυρες «πρόδρομους της επανάστασης του γένους». Όπως είπε έχυσαν το αίμα τους για να ποτίσουν το δέντρο της πίστης και της αγάπης για την πατρίδα. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι Άγιοι που μαρτύρησαν έδωσαν το έναυσμα ώστε η ελληνική ψυχή να παραμείνει αδούλωτη και ελεύθερη.

Ακολούθως ο Δήμαρχος κ. Θάνος Σκάρλος τόνισε  ότι οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε το παρελθόν και την πνευματική ιστορία του τόπου μας, για να μη ξεφύγει το παρόν και χάσουμε το μέλλον. Αναφερόμενος στην εκδήλωση σημείωσε πως τέτοιες δράσεις δημιουργούν αισθήματα περηφάνιας προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί μόνο ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στους   αγωνιστές, αλλά τονίζει την προσήλωσή μας στα ιδανικά της ελευθερίας, της πίστης και της αγάπης μας προς την πατρίδα.

Εν συνεχεία ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός συνεχάρη τους διοργανωτές σημειώνοντας πως ελληνισμός και ορθοδοξία είναι ταυτόσημες έννοιες. Όπως είπε οι Νεομάρτυρες εκτός από Αγιοι είναι και ήρωες της πατρίδας υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως επανάσταση χωρίς τη δύναμη της πίστης δεν είναι εφικτή. Συνδύασε μάλιστα τη θεματολογία της εκδήλωσης και με τη σημερινή κατάσταση λέγοντας πως  «με πίστη να δώσουμε τη μάχη και για τη νέα ελευθερία και την επιστροφή στην κανονικότητα».

Από την πλευρά της η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα μίλησε για σπουδαία εκδήλωση συγχαίροντας τους διοργανωτές. Επισήμανε πως τα πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά αν δεν υπήρχαν αυτοί που έχυσαν το αίμα τους για την πίστη και την πατρίδα, δίνοντας δύναμη στους Έλληνες για να οδηγηθούν στην επανάσταση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωστής Νούσιος εξήρε τους διοργανωτές της εκδήλωσης σημειώνοντας πως το περιεχόμενό της δείχνει το δρόμο για το πού πρέπει να κατευθυνθούν οι εκδηλώσεις. Πρόσθεσε δε ότι με τέτοιες δράσεις ο Δήμος Σοφάδων παράγει και προάγει πολιτισμό.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν οι εξαιρετικές και άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες με  συντονίστρια την Δρ Δήμητρα Ρουσιώτη.

Συγκεκριμένα η Δρ Ευαγγελία Βουλγαράκη, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα «Πίστη και Επανάσταση».

Ακολούθως η Δρ Φανή Λυτάρη, Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – συνεργάτης της «Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων», μίλησε για τους  «Νεομάρτυρες στη μεταβυζαντινή τέχνη»

Για τους «Εξ Αγαρηνών νεομάρτυρες» μίλησε ο Δρ Γρηγόρης Στουρνάρας, Αρχαιολόγος – Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου