- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δυναμική συνάντηση του Enterprise Europe Network Hellas στην Πάτρα

Περισσότερα από 30 στελέχη του Δικτύου πήραν μέρος στις εργασίες με στόχο την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και την αφομοίωση διαδικασιών για την παροχή ολοκληρωμένων, ποιοτικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις.

Δυναμική συνέχεια της εναρκτήριας συνάντησης του Φεβρουαρίου ήταν η δεύτερη συνάντηση της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellasπου πραγματοποιήθηκε το διήμερο29-30 Σεπτεμβρίου 2022 στην Πάτρα με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (ΣΕΒΠΕΔΕ).

Οι εργασίες της συνάντησης ξεκίνησαν με ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Φωκίωνα Ζαΐμη ο οποίος αναφέρθηκε στη βελτίωση των δεικτών και στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα σύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας και στον ρόλο που μπορούν να έχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας.

Στον χαιρετισμό του ο Νίκος Κοτσώνης, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΠΕΔΕ, καλωσόρισε τους εταίρους και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών του Enterprise Europe Networkγια την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΕΔΕ Κλεομένης Μπάρλος αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συνεργασίες που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του δικτύου και αποτελούν λύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη κάθε επιχείρησης.

Σημαντικά χρήσιμες υπήρξαν οι παρεμβάσεις των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Muriel De Grande, Head of Sector-Enterprise Europe Network & EEN partner ships στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (EISMEA), σε απευθείας σύνδεση από τις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα γενικά, αλλά και ειδικότερα στην Πάτρα, έχουν αναπτυχθεί πολλά κέντρα Επιστημονικού και Τεχνολογικού ενδιαφέροντος (Scientific and Technological Hubs).

Παράλληλα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη νέα ψηφιακήπλατφόρμα του Δικτύου, ένα σημαντικό εργαλείο για να οργανώνεται ποιοτικά η διαχείριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – αποδεκτών των υπηρεσιών του Δικτύου.

Ο Μάκης Τικφέσης, υπεύθυνος για την παρακολούθηση του Enterprise Europe Network Hellas και Project Advisοr στο EISMEA, ανέλυσε τη σημερινή εικόνα των αποτελεσμάτων της ελληνικής κοινοπραξίας σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινοπραξίες και συγκριτικά με την εικόνα του Enterprise Europe Network Hellas τα προηγούμενα χρόνια, και έκρινε πως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Ο Χρήστος Σκούρας, EEN policyofficer στην DG GROW/D.2, αναφέρθηκεστις πολιτικές που διέπουν τις υπηρεσίες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η πορεία των εργασιών και η παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων αποτέλεσαν τον βασικό κορμό των εργασιών της συνάντησης της ελληνικής κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas.

Αναλυτική και ιδιαίτερα χρήσιμη ήταν η παρουσίαση του συντονιστή της κοινοπραξίας Δρ Αχιλλέα Μπάρλα από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ για την ολοκληρωμένη, συνδυαστική παροχή υπηρεσιών (Clientjourney).

Ο Σπύρος Κελλίδης από την ΑΝΚΟ έδωσε κατευθύνσεις για τη σύνταξη των επιχειρηματικών προφίλ ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν διεθνείς συνεργασίες.

Oυπεύθυνος Επικοινωνίας της κοινοπραξίας Π. Φραντζήςαπό τοΕθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)παρουσίασε δείκτες, αποτελέσματα και καλές πρακτικές.

Για την ανάπτυξη της συλλογικής ικανότηταςτου Δικτύου μίλησε η Νικολέτα Μουρατίδου, στέλεχος του ΣΒΕ.

Τις υπηρεσίες του Δικτύου στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξηςανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Κουτσογιάννηςαπό το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ.

Ενημέρωση για τις υπηρεσίες και τις καλές πρακτικές για την ανθεκτικότητα έκανε ο Δρ Νίκος Καραμπέκιος, Επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του ΕΚΤ.

Ο Γιώργος Προφητηλιώτης από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ παρουσίασε το εργαλείο FUTUREPROOF.

Για την πορεία των εργασιών στον τομέα της ψηφιακοποίησης μίλησε η Βαρβάρα Βασιλάκη, σύμβουλος καινοτομίας στο ΕΚΤ.

Το πυκνό πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2022 με την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία. Η ομαδικότητα και η καλή συνεργασία, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την επιτυχία του Δικτύου στις νέες απαιτητικές συνθήκες.

Η ταυτότητα του Enterprise Europe Network Hellas

Το Enterprise Europe Network Hellas σχηματίστηκετο 2008. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία, το σχήμα ενισχύθηκε και αριθμεί πλέον 16 μέλη. Τον συντονισμό της κοινοπραξίας έχουν αναλάβει το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Η κοινοπραξία σήμερα αποτελείται από τους παρακάτω εταίρους:

Δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας, MIRTEC S.A. (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.)

Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, στην συνάντηση συμμετείχαν η Υποδιευθύντρια και Υπεύθυνη του ΣΒΘΣΕ/ Enterprise Europe NetworkHellas κ. Στέλλα Βαϊνά και την Υπεύθυνη Πληροφόρησης κ. Γιόλα Φράγκου.

Ο ΣΒΘΣΕ [1], με τη συμμετοχή του στην Ελληνική Κοινοπραξία του Δικτύου Enterprise Europe Network, συνεχίζει να παρέχει στις φιλόδοξες ΜμΕ της περιοχής ευθύνης του, σημαντικές υπηρεσίες για την υποστήριξή  στους τομείς της Βιωσιμότητας, Ανθεκτικότητας, Ψηφιοποίησης, Καινοτομίας και Εξωστρέφειας.