- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Δυναμικό συλλαλητήριο αγροτών στον Παλαμά

Εκατοντάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Νομού Καρδίτσας,  στη γέφυρα-«σταυρός» μεταξύ Παλαμά και Ιτέας, απαιτώντας να σχεδιαστούν και να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, εγγειοβελτιωτικά και έργα υποδομής, έτσι ώστε οι αγρότες και τα λαϊκά στρώματα του νομού να μη ζουν με τον κίνδυνο των πλημμυρών κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω.

Ταυτόχρονα ανέδειξαν τις διεκδικήσεις τους για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% καθώς και για τη μείωση του διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, που εξανεμίζει το ισχνό εισόδημά τους.

Όπως γράφει ο 902.gr, το κομβόι με τα δεκάδες τρακτέρ έφτασε  στη γέφυρα-«σταυρός» γύρω στις 12 το μεσημέρι, όπου βρίσκονταν ήδη αγρότες και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του νομού.

Αφού παρέταξαν τα τρακτέρ τους, έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην οποία χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και τοπικών κοινοτήτων. Στους χαιρετισμούς αυτούς αναδείχτηκε πως παρά τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση μετά τις ζημιές του «Ιανού», τον Σεπτέμβρη του 2020, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, χιλιάδες στρέμματα πλημμυρίζουν, δεκάδες ζώα πνίγονται.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «τα αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Δεν γίνεται κάθε φορά που συννεφιάζει να κοιτάμε τον ουρανό και να φοβόμαστε για τις ζωές μας, τις περιουσίες μας, τα ζωντανά μας. Τα “μπαλώματα” που έγιναν μετά τον “Ιανό”, δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να θωρακίσουν το νομό από νέα πλημμυρικά φαινόμενα που κάθε λίγο και λιγάκι “απειλούν” την περιοχή. Οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, στην Τοπική Διοίκηση, στις Περιφέρειες και τους δήμους, που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά του λαού».

Ταυτόχρονα στάθηκε και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες όπως το υπέρογκο κόστος παραγωγής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ζητάμε να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειωθεί κατά 50% το αγροτικό ρεύμα, ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα μπορούμε να καλλιεργούμε».

Αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το 2023, τόνισε πως «το σημερινό συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή. Με τα τρακτέρ στους δρόμους, με πολυήμερους αγώνες και πανελλαδικό συντονισμό, μπορούμε πιέσουμε την κυβέρνηση και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, όπως έχει γίνει και παλιότερα».

Κάλεσε τους αγρότες να συνεχίζουν να βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, ενώ σημείωσε πως η συνέχιση και κλιμάκωση των πολύμορφων δράσεων θα αποφασιστούν στην πανθεσσαλική σύσκεψη το Σάββατο στα Φάρσαλα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ στη Λαμία πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, ο Παμφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος και ο Αγροτικός Σύλλογος Μώλου.

ΠΗΓΗ: 902.gr