- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εμποροϋπάλληλοι: Πικετοφορία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Το σωματείο εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, σωματεία και φορείς στην πικετοφορία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, την Παρασκευή 17/12 στην κεντρική πλατεία μπροστά από την Alpha bank στις 6 μμ.

Η κατάθεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης που προηγήθηκε, συμπληρώνει τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη αλλά και τους υπόλοιπους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν στο φόντο των έκτακτων αναγκών της πανδημίας.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση, φέρνει καινούρια μέτρα στήριξης και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, νέες άγριες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην πρόνοια, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών.

Το τελευταίο διάστημα ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων “κατατρώει” ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας. Έχουν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί, ενώ οι αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης μας κάνουν να σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές όταν πάμε στο σούπερ μάρκετ τι να κόψουμε για να βγάλουμε το μήνα.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις αυξήσεις τιμών ως “ένα πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο, που συμβαίνει παντού και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί είναι αποτέλεσμα της πανδημίας”. Για άλλη μια φορά το μόνο που φέρνει ο προϋπολογισμός είναι θυσίες δίχως τέλος, περισσότερη φτώχεια και φόρους για τον λαό από την μία και από την άλλη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα “σπασμένα” από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Ένα χρέος με το οποίο οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία σχέση αφού τόσα χρόνια βλέπουν μόνο μειώσεις στους μισθούς, αυξήσεις στη φορολογία, ακρίβεια, εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας. Την ίδια στιγμή μειώνονται ακόμα περισσότερο οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.

Είναι πρόκληση την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα “δωράκια” στους φαρμακοβιομήχανους και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. Ευρώ .Την ίδια ώρα στους χώρους δουλειάς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας πάνε περίπατο ρίχνοντας όλο το βάρος στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης των εργαζόμενων. Αντί να υπάρχουν rapid test για όλους δωρεάν χωρίς διαχωρισμούς , οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Στο νοσοκομείο Καρδίτσας ενόψει πανδημίας με τεράστιες ελλείψεις , προωθούν τους εργολάβους να αναλάβουν τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας ενώ θα έπρεπε να μονιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον προσωπικό και να προσλάβουν και άλλους για να καλυφθούν τα κενά. Το σωματείο εμποροϋπαλλήλων στέκεται στο πλευρό και στο δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή δουλειά στηρίζοντας την στάση εργασίας και την κινητοποίηση στη πύλη του νοσοκομείου.

Έρχεται ένας βαρύς και δύσκολος χειμώνας για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά! Ακούμε καθημερινά για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» μέσω τις οποίας κλείνουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, γεμίζουν ανεμογεννήτριες τα Άγραφα και όλη την Ελλάδα και την ίδια στιγμή χιλιάδες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους λόγω αυξημένου κόστους.  Οι υπέρογκοι λογαριασμοί της ΔΕΗ που λάβαμε πριν λίγες μέρες επέδειξαν περίτρανα για ποιον τελικά η ανάπτυξη είναι «πράσινη». Για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι «μαύρη» και την πληρώνουμε από τον ιδρώτα μας.

Τα περίφημα “αντισταθμιστικά” μέτρα, για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εισοδήματός μας. Χιλιάδες οικογένειες και μικροί επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν το βιος τους και την κατοικία τους από τους τραπεζίτες, γιατί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά την πάλη για: