- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Έκκληση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά για αιμοδοσία

Η έξαρση της πανδημίας του ιού covid-19 ταλαιπωρεί τη χώρα μας όπως και σχεδόν όλο τον πλανήτη! Αυτό έχει  ως αποτέλεσμα τη μείωση της προσέλευσης των αιμοδοτών, λόγω της επιφυλακτικότητάς τους να αιμοδοτήσουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με επακόλουθο τη μείωση των αποθεμάτων αίματος. Οι ανάγκες αίματος, βέβαια, όσων βρίσκονται σε διαδικασία συνεχών  μεταγγίσεων,  όπως  ασθενών  με  θαλασσαιμία  ή  δρεπανοκυτταρική  αναιμία,  όσων εμπλέκονται σε κάποιο ατύχημα ή εκείνων που υποβάλλονται σε προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις,  παραμένουν  στο  ακέραιο.

Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη δήλωση-έκκληση του  Διευθυντή του τμήματος αιμοδοσίας στο Γ. Ν. Καρδίτσας κ. Κώστα Αθανασίου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των αιμοδοσιών έχει μειωθεί αλλά παράλληλα τόνισεότι πρέπεινα αυξηθεί η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών και να γίνει κατανοητό το πόσο πολύτιμη και απαραίτητη είναι η συνεισφορά όλων μας σε αίμα.

Ο Σ.Ε.Α. Παλαμά και οι αιμοδότες-μέλη μας  αποτελούν μια φωτεινή εξαίρεση στα παραπάνω, καθώς τη χρονιά που μας πέρασε κατάφεραν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό μονάδων αίματος. Συγκεκριμένα στις πέντε εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώσαμε –τρεις τακτικές και δύο έκτακτες- καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 538 μονάδες αίματος! Αξίζει να αναφέρουμε ότι, έστω και οριακά, έχουμε αύξηση μονάδων αίματος από το 2020.

Αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τη διάθεση αλληλεγγύης που δείχνουν οι συμπολίτες μαςκαι ειδικά μέσα στην πανδημία. Αυτό δίνει και σε μας κίνητρο να συνεχίζουμε σαν μέλη του Δ.Σ. τις δράσεις μας, ώστε να στηρίζουμε με αίμα τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Γνωρίζοντας πως η μοναδική πηγή παραγωγής του είναι οίδιος ο άνθρωπος,  είναι επιτακτική ανάγκη οι εθελοντές αιμοδότες να συνεχίζουν να προσφέρουντο δώρο της ζωής, χωρίς να αμελούν τις τακτικές τους αιμοδοσίες!¨