- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Κυριακή (των Αγίων Πάντων) 19 Ιουνίου 2022, θα χοροστατήσει στην ακολουθία του Όρθρου και θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Τ.Κ. Καλογριανών.

Μετά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Αρσενίου από την Ρωσική Εκκλησία, μέρος αυτώνπαραδόθηκε επισήμως στους μακαριστούς Μητροπολίτες Ελασσώνος κυρό Βασίλειο και πρ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρό Κύριλλο Β΄. Στην τοπική μας Εκκλησία συνέβη η μετακομιδή και η εναπόθεση του ιερού Λειψάνου στον ως άνω Ιερό Ναό την 19 Ιουνίου 2006. Έτσι, η 19 Ιουνίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτής και πανηγύρεως.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας και ώρα 8:15΄μ.μ., θα παραστεί στην ΕκδήλωσηΜνήμης και Τιμής δια την εκατοστή επέτειο από την Μικρασιατική Καταστροφή, η οποία θα λάβει χώρα εις την Πλατεία της τοπικής κοινότητος Καππαδοκικού.

Η εκδήλωση διοργανώνεταιαπό την Ιερά μας Μητρόπολησε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών και Ανατολικοθρακιωτών Νομού Καρδίτσης και τον Μορφωτικό – Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Καππαδοκικούμε την αρωγή του Δήμου Σοφάδων,στα πλαίσια των Συνοδικών και Περιφερειακών Επετειακών Εκδηλώσεων που διοργάνωσε και υλοποιεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσω της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Η διοργανωθείσα Εκδήλωσηθα ξεκινήσει με την Υποδοχή δύο ιερών Εικόνων, υπό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου,της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Ζωοδόχου Πηγής και του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, τις οποίες μετεκόμισαν κατά τον ξεριζωμό από την Μικρασιατική γη οι πολύπαθοι Μικρασιάτες και φυλάσσονται στον Ενοριακό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καππαδοκικού ως τιμαλφή αποκτήματα.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες, οπτικοακουστικό αφιέρωμα δια την Μικρασιατική Καταστροφή, παραδοσιακά χορευτικά σχήματα, ψαλτοτράγουδααφιερωμένα εις τον λαογραφικό τομέα της Μικράς Ασίας. Στο τέλος,θα προσφερθούν διάφορα εδέσματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως η εθνική τροφή των Μικρασιατών, χειροποίητες παρασκευές.

***

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, την Κυριακή (των Αγίων Πάντων) 19 Ιουνίου, θα προστεί της ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρδίτσης.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, θα τελέσει το τεσσαρακονθήμερο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Βασιλείου Κωτούλα, προσφιλούς του προσώπου και παλαιού ιεροψάλτου του προειρημένου Ιερού Ναού.

***

Ο Πανοσιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Σιακάρας, την Κυριακή (των Αγίων Πάντων) 19 Ιουνίου, θα προστεί της ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Ακολούθως, θα προστεί της επισήμου Δοξολογίας υπέρ των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

***

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κάιας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, το Σάββατο 18 Ιουνίου και ώρα 7:30΄μ.μ., θα υποδεχθεί αντίγραφο ιεράς εικόνος της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, η οποία αγιογραφήθηκε στο Άγιον Όρος, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τ.Κ. Βρυσσιών Φαρσάλων.

Ακολούθως, θα προστεί της ακολουθίας του Εσπερινού.