- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εκτός ΠΣΕΑ 2019 και απλήρωτοι οι αμυδαλοπαραγωγοί, καταγγέλλει η ΠΑΚ Θεσσαλίας

Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, καταγγέλλει ότι «στα ΠΣΕΑ του 2019 δεν συγκαταλέγονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί της περιφέρειας Θεσσαλίας και κυρίως της Π.Ε. Λάρισας, οι οποίοι υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή λόγω του παγετού εκείνης της εποχής  καθώς και ότι εδώ και σχεδόν τρία (3) χρόνια, δεν τους χορηγήθηκε συμπληρωματική ενίσχυση, όπως τους υποσχέθηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, λαμβάνοντας μόνο τα ψίχουλα των 80 ευρώ/στρέμμα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατάφορη αδικία προς τους συγκεκριμένους παραγωγούς-καλλιεργητές».

Παράλληλα, η ΠΑΚ Θεσσαλίας, καλεί  τους βουλευτές όλων των κομμάτων της περιφέρειας αλλά και την λαλίστατη, όπως αναφέρει, για άλλες υποθέσεις,  περιφερειακή αρχή καθώς και τους δημάρχους, να προστρέξουν και να πιέσουν και αυτοί στην κατεύθυνση της δικαίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας, αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης για τις ΚΟΕ «Ετήσιο 2019» (τα λεγόμενα ΠΣΕΑ),  από την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 έως και την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, για το σύνολο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος -Δεκέμβριος 2019, να αναφέρουμε ότι δυστυχώς, μέσα στα προϊόντα προς ενίσχυση ΔΕΝ συγκαταλέγονται τα αμύγδαλα.

Κατά συνέπεια οι Θεσσαλοί αμυγαλοπαραγωγοί που έλαβαν τα ψίχουλα των 80 ευρώ/στρέμμα, μέσω Deminimis, το Δεκέμβριο του 2019, μένουν και πάλι «εκτός νυμφώνος», με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατάφορη αδικία προς τους συγκεκριμένους παραγωγούς-καλλιεργητές.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι για οι ενισχύσεις Deminimis είχαν σχεδιαστεί να δοθούν από την προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα στο ποσό των 300 ευρώ/στρέμμα αλλά μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2019 και την ανάληψη του υπουργείου από τον κ. Μάκη Βορίδη, φτάσαμε στη μειωμένη χορήγηση των 80 ευρώ/στρέμμα, όπως προαναφέραμε, το Δεκέμβριο του 2019.

Παράλληλα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι, παρότι την αδικία την παραδέχθηκαν άπαντες και κυρίως οι κυβερνητικοί Θεσσαλοί βουλευτές, οι οποίοι και υποσχέθηκαν στους αμυγαλοπαραγωγούς ότι θα τους χορηγηθεί επιπλέον ενίσχυση 120 ευρώ/στρέμμα, ώστε να φτάσουν το ανεκτό επίπεδο των 200 ευρώ/στρέμμα ή την ένταξή τους στα ΠΣΕ του 2019, δυστυχώς μέχρι σήμερα, σχεδόν 3 χρόνια μετά, δεν έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι υποσχέσεις.

Έτσι λοιπόν, ως ΠΑΚ Θεσσαλίας, καλούμε έστω και αυτή τη στιγμή, έστω και στο παρά πέντε, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να συναισθανθεί το τεράστιο πρόβλημα που βιώνουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή για τουλάχιστον 4 συνεχόμενα χρόνια, και να πράξει τα δέοντα, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των συγκεκριμένων παραγωγών και να τους χορηγηθεί η ενίσχυση που τους αναλογεί, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καλλιέργειά τους, άλλως η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τους ίδιους του υπουργούς.

Παράλληλα, καλούμε και τους βουλευτές όλων των κομμάτων της περιφέρειάς μας αλλά και την λαλίστατη (για άλλες υποθέσεις) περιφερειακή αρχή καθώς και τους δημάρχους, να προστρέξουν και να πιέσουν και αυτοί στην κατεύθυνση της δικαίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών».