Καταρχάς να συγχαρούμε τον κ. Δημήτρη Κουρέτα, εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την απόφαση του να κατέλθει για ακόμη μία φορά ως υποψήφιος και επικεφαλής παράταξης στις Περιφερειακές Εκλογές του Οκτωβρίου.
Γνωρίζει και ο ίδιος πως ο αγώνας απέναντι σε ένα καλά οργανωμένο, τουλάχιστον μέχρι πρότινος αυτοδιοικητικό σύστημα, που έχει «ριζώσει» με διάφορους τρόπους στη συνείδηση του μέσου ψηφοφόρου, όπως μέσω της έντονης προβολής και του μετρήσιμου έργου σε διάφορους άξονες, θα είναι δύσκολος και ανηφορικός.
Όσον αφορά στον ίδιο όμωςθα θέλαμε να κάνουμε δύο σημαντικές επισημάνσεις.
Ο κ. Κουρέτας με το καλημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του όπως ενημερωθήκαμε, τοποθετήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέροντας πως «θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ένα ευρωπαϊκό κονδύλι 80 δις ευρώ για να έχει το κάθε σπίτι το δικό του φωτοβολταϊκό και όχι να αγοράζει ρεύμα σε 4πλάσια τιμή από αλλού. Ποιος μας υποχρεώνει –λέει στη συνέχεια τηςτοποθέτησης του- να αγοράζουμε ακριβή ενέργεια και όχι να έχουμε στο δικό μας σπίτι το δικό μας φωτοβολταϊκό;».
Πραγματικά έχουμε μείνει άφωνοι με την τοποθέτηση αυτή, που μας θυμίζει το «τζάμπα ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά» που υπόσχονταν ο κ. Στρατούλης το 2015 όταν κατέβαινε ως υποψήφιος βουλευτής και είδαμε πόσο τζάμπα ήταν τελικά.
Προκαλούμε τον κ. Κουρέτα να βγει και να ενημερώσει τον κόσμο πού είναι κρυμμένο αυτό το ευρωπαϊκό κονδύλι των 80 δις ευρώ για αυτό το συγκεκριμένο σκοπό που αναφέρει, το δωρεάν ρεύμα δηλαδή για τα νοικοκυριά.
Και σε δεύτερο χρόνο να του επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός πως ήδη εδώ και μήνες έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτωνέως 10kwστις στέγες των κατοικιών ανά την Ελλάδα και με σημαντική επιδότηση από το κράτος, ιδίως στις περιπτώσεις όπου εγκαθίσταται συγχρόνως σύστημα αποθήκευσης, δηλαδή μπαταριών ή πρόκειται για ευπαθείς ομάδες.
Το πρόγραμμα τρέχει ακόμη είναι ενεργό και όποιος θέλει μπορεί με μια απλή διαδικασία ηλεκτρονική να το αιτηθεί και αν πληροί τις προϋποθέσεις να το υλοποιήσει.
Για το «τζάμπα σκέλος» το οποίο επικαλείται ο κ. Καθηγητής μάλλον θα πρέπει να προσγειωθεί κάπως «ανώμαλα» στους κανόνες της αγοράς, γιατί όταν κάτι δίνεται με τη μορφή σημαντικής επιδότησης από το κράτος, όλοι οι ενδιάμεσοι κρίκοι, κατασκευαστές/εισαγωγείς πρώτων υλών όπως πάνελ, inverter, καλωδιώσεις, εγκαταστάτες μελετητές κτλ αμέσως μπαίνουν στο «νόημα» της ανατίμησης των κοστολογίων τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Το είδαμε να συμβαίνει ξανά και ξανά πρόσφατα με διαμαρτυρίες εκατοντάδων πολιτών.
Οπότε και στην ουτοπική αυτή κατάσταση που υπόσχεται ο κ. Καθηγητής ότι θα μπορούσε να συνδέσει δωρεάν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της Θεσσαλίας με το ΔΕΔΔΗΕ (ο οποίος σε μεγάλο βαθμό ανήκει σε fundξένων συμφερόντων, αν δεν το γνωρίζει, και πιέζει για αλλαγές στο σύστημα netmetering) να είναι σίγουρος πως τα οικονομοτεχνικά και πολιτικά προσχώματα που θα βρει μπροστά του θα είναι μάλλον ανυπέρβλητα.
Δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να του εξηγήσουμε για τον τρόπο τιμολόγησης του ρεύματος που επικρατεί εδώ και χρόνια, ποιος παράγοντας καθορίζει την τιμή στο ενεργειακό μείγμα, για το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας και την επάρκεια των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ ή τις δαιδαλώδεις και άλλες φορές αστραπιαίες αλλαγές στη νομοθεσία των ΑΠΕ (έστω και μικρής κλίμακας) και τα όσα συμβαίνουνγενικά στο ευρωπαϊκό ενεργειακό γίγνεσθαι. Αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει πριν τοποθετείται δημόσια.
Το δεύτερο και αρκετά ανησυχητικό που διαβάσαμε χθες από τον κ. Κουρέτα, είναι το εξής :
«Κίνδυνος για τις καρκινογόνες ουσίες που θα περάσουν στο υπέδαφος με την πρώτη βροχή».
Αναφερόμενος στον απόηχο των ζημιών που προκλήθηκαν από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στο νομό Μαγνησίας σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση, είπε πως υπάρχουν καρκινογόνες ουσίες στην καύσιμη ύλη των εδαφών της Μαγνησίας.
Και προειδοποιεί σε δεύτερο χρόνο το Κράτος την Περιφέρεια τους Δήμους κτλνα «απομακρύνουν αυτήν την καύσιμη ύλη, αφού βρούνε άμεσα τα κονδύλιασε πάχος 15 χλμ και μέσα σε 15 ημέρεςπριν πέσει καμιά βροχή και όλο αυτό το πράγμα οι καρκινογόνες ουσίες δηλαδή που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα τα καμένα πάνε στα νερά»
Προφανώς ο κ. Κουρέτας αναφέρεται στην καμένη ύλη – κάπου μπερδεύει τις έννοιεςκαύσιμη με καμένη.
Παραπέμπουμε τον κόσμο να διαβάσει τη σχετική τοποθέτηση του κ. Κουρέτα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Προσωπική μας παράκληση είναι, για μην καταλήξει ο κόσμος πανικόβλητος να αδειάζει τα ράφια των σουπερμάρκετ από εμφιαλωμένα νερά η να ψάχνει με βυτιοφόρα από άλλες περιοχές για να τα ποτίσει τα εναπομείναντα ζωντανά του, με όσα ακούγονται από τα χείλη του, να βγει κάποιος αρμόδιος από τις υπηρεσίες τις οποίες καταγγέλλει και να εξηγήσει στο κόσμο αν ισχύουν ή δεν ισχύουν όλα αυτά που καταγγέλλει και σε τι βαθμό.
Γιατί αν λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά που λέει δημοσίως σε 15 μέρες από τώρα ή ανάλογα με τις ορέξεις του καιρού ο λαός της Μαγνησίας θα βρίσκεικαρκινογόνες ουσίες στο νερό που καταναλώνει.
Και αυτά δεν είναι καθόλου αστεία πράγματα.
Εμείς ως «Ενωμένοι Θεσσαλοί» έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ιεραρχημένο μελετημένο, και σωστά δομημένο που θα έρθει να καλύψει πλήρως τα κενά που αφήνει πίσω της η διοίκηση του νυν Περιφερειάρχη.
Δεν αναλωνόμαστε σε «πυροτεχνήματα» που μπορεί να παρασύρουν τον κόσμο είτε σε πανικό είτε σε φθηνή ψηφοθηρία.