- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Εορτή και πανήγυρις του αγίου και ενδόξου ιερομάρτυρος Σεραφείμ αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου

Πανηγύρισε και φέτος η τοπική μας Εκκλησία την ιερά μνήμη του αγίου και ενδόξου ιερομάρτυρος Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του θαυματουργού· του φύλακος και προστάτου του τόπου μας, βοηθού και συμπαραστάτου σε κάθε περίσταση και θλίψη του βίου.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού μετ’ Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ (Μετόχιο Ιεράς Μονής Κορώνης) Καρδίτσης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου και συγχοροστατούντων αυτώ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Παρoναξίας κ. Καλλινίκου και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου του τε Ποιμενάρχου ημών.

Προ της Απολύσεως, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της τιμίας Κάρας και της ιεράς εικόνος του αγίου Σεραφείμ πέριξ του Ιερού Ναού.

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, συλλειτουργούντων των ως άνω αγίων Αρχιερέων μετά των Ιερέων και των Διακόνων.

Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παρoναξίας κ. Καλλίνικος.

Ακολούθως, οι άγιοι Αρχιερείς μετέβησαν στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Επισκόπου Ρεντίνης κυρού Σεραφείμ.

Ο άγιος Σεραφείμ είναι ο πρωτοκορυφαίος του χορού των οκτώ τοπικών μας αγίων, πολιούχος και προστάτης της πόλεως Καρδίτσης, αλλά και ολοκλήρου της μητροπολιτικής μας περιφερείας. Εγεννήθη στην Πεζούλα των Αγράφων περί τα μέσα του ΙΣΤ αἰ. (ίσως το 1550 μ.Χ.). Έτυχε ανωτέρας μορφώσεως και σε ηλικία 17 ετών εκάρη μοναχός στην Μονή Κορώνης με το όνομα Σεραφείμ. Αργότερα, κατεστάθη Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Μαρτύρησε στο Φανάρι στις 4 Δεκεμβρίου του 1601, δεχόμενος τον δι’ ανασκολοπισμού φρικωδέστατον θάνατον. Είναι θαυματουργός και η τιμία κάρα του τεθησαύρισται στην Ιερά Μονή Κορώνης.