- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επερώτηση για την καθυστέρηση της αντιπλημμυρικής θωράκισης του οικισμού Νησιά της Τ.Κ Πευκόφυτου

Ο οικισμός Νησιά της Τ.Κ Πευκόφυτου του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, βρίσκεται  δίπλα στον ποταμό Πάμισο και στη συμβολή δύο ακόμα χειμάρρων, που με την καταστροφική πλημμύρα της 18/9/2020, υπέστη μεγάλες καταστροφές (εκχερσώθηκαν εντελώς αγροκτήματα, πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκε  ο κεντρικός δρόμος, διακόπηκε η επικοινωνία με άλλους οικισμούς π.χ. Πάδι, καταστράφηκαν περιουσίες κατοίκων, κλπ).

Ένα χρόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα τα προβλήματα παραμένουν. Κανένα έργο ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν προωθήθηκε από την περιφέρεια και την κυβέρνηση, εγκυμονώντας έτσι νέους σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση νέων βροχοπτώσεων, ενώ παραμένουν γράμμα κενό οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για γρήγορη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των πληγέντων.

Όπως διαπιστώνεται -και οι κάτοικοι του χωριού το επισημαίνουν -είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού Πάμισου από τα δένδρα και τα φερτά υλικά και να γίνουν ουσιαστικά τεχνικά έργα στις όχθες, γιατί τα πρόχειρα αναχώματα που έγιναν σε ορισμένα σημεία δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τον οικισμό Νησιά από μια νέα πλημμύρα.

Σοβαρά επίσης προβλήματα παραμένουν στην Τ.Κ Αμυγδαλής  όπου οι κατολισθήσεις, η στένωση του οδοστρώματος και οι μεγάλες ζημιές στο δασικό οδικό δίκτυο αποτελούν υπαρκτούς κινδύνους για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων, τη δυσχέρεια των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, την επικοινωνία με όμορες τοπικές κοινότητες (Ελληνοπύργου, περιοχές της Λίμνης Πλαστήρα, κλπ).

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητάμε από την Περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να μας ενημερώσει: