- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επισκέψεις του Ιατρικού Συλλόγου στα Κέντρα Υγείας Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου

Το Προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Τέλη Σπάνια, την Αντιπρόεδρο κ. Νανά Παπανικολάου και τον Γεν. Γραμματέα κ. Θωμά Σίμο πραγματοποίησαν διαδοχικές επισκέψεις την προηγούμενη εβδομάδα, στα κέντρα Υγείας Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου.

Οι επισκέψεις έγιναν στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας για θέματα που αφορούν στα μέλη μας, τις δομές Υγείας του νομού, ιδιαίτερα τώρα στη δύσκολη χρονική συγκυρία, με σκοπό να δούμε από κοντά την εικόνα και την κατάστασή τους εν μέσω πανδημίας και τη λειτουργία τους ως εμβολιαστικά κέντρα.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έγινε αναλυτική συζήτηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας.

Συζητήθηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό, προβλήματα που αφορούν στην καθαριότητα, την φύλαξη, τεχνικά θέματα και γενικότερα η λειτουργία όλων των πρωτοβάθμιων δομών υγείας του νομού.

Διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμοί γίνονται βάση προγράμματος και δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο ΚΥ Καρδίτσας συναντήσαμε τον διευθυντή κ. Ν. Μαϊδώνη, ο οποίος μεταξύ άλλων, μας είπε ότι ξεκίνησαν και εκεί οι εμβολιασμοί χωρίς προβλήματα και για μια ακόμα φορά τόνισε την μεγάλη ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού που αφορούν κυρίως στις ειδικότητες Γενικών Ιατρών και Παθολόγων, ιδιαίτερα τώρα που λειτουργεί και ως εμβολιαστικό Κέντρο.

Στο ΚΥ Μουζακίου συζητήσαμε με την διευθύντρια κ. Β. Τζούνα, η οποία μας ενημέρωσε για τη συνεχή προσπάθεια και τις άμεσες παρεμβάσεις που γίνονται από την 5η ΥΠΕ, τον Δήμο Μουζακίου και το προσωπικό ώστε να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι για τη προσωρινή στέγαση του Κέντρου Υγείας. Επισήμανε και αυτή την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και τόνισε ότι όλοι οι φορείς πρέπει να συντομέψουν τις διαδικασίες για την άρτια λειτουργία του Κέντρου το οποίο λειτουργεί και σαν εμβολιαστικό κέντρο και παρά τις δυσκολίες οι εμβολιασμοί προχωρούν χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Στον ίδιο χώρο είχαμε συνάντηση και με τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη ο οποίος προσήλθε και μας διαβεβαίωσε ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία, τόσο με την 5η ΥΠΕ, όσο και με το Υπουργείο Υγείας για την επίλυση διαφόρων θεμάτων και μας διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η εξασφάλιση οικοπέδου για την δημιουργία του νέου Κέντρου Υγείας.

Στο ΚΥ Σοφάδων, ένα κέντρο υγείας που εξυπηρετεί πολλαπλές ανάγκες, συνομιλήσαμε με τον διευθυντή κ. Ε. Χατζή, ο οποίος μας τόνισε μεταξύ άλλων και την ανάγκη ενίσχυσης με διοικητικό προσωπικό και ότι άρχισε και αυτό το ΚΥ να λειτουργεί σαν εμβολιαστικό κέντρο και μάλιστα με Στο Κ Υ Παλαμά συναντήσαμε τον Διευθυντή κ. Π. Λαγούια, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι οι εμβολιασμοί διεξάγονται κανονικά στο Κέντρο και μαζί με το Νοσοκομείο Καρδίτσας εμβολιάζουν διαφορετικές ομάδες πληθυσμού χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Μας ανέφερε το γεγονός ότι το κέντρο υγείας είναι επανδρωμένο με γενικούς ιατρούς που καλύπτουν όμως ανάγκες και στο ΚΥ Μουζακίου και στο ΚΥ Καρδίτσας και με την επιπρόσθετη ανάληψη των εμβολιασμών, πλέον δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες του ΚΥ Παλαμά.

Στις επισκέψεις μας ευχαριστήσαμε όλο το προσωπικό των δομών Υγείας που σε συνδυασμό με τους ιδιώτες ιατρούς του νομού μας αποτελούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στέκονται πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων.

Αποτέλεσαν και αποτελούν μια πραγματική ανθρώπινη ασπίδα απέναντι στην νόσο Covid-19, καθώς δίνουν πραγματικά ψυχή και σώμα για να ανταπεξέλθουν και στο εμβολιαστικό έργο που έχουν αναλάβει.

Με όλη την συντονισμένη προσπάθεια, ο νομός μας είναι από τους πρώτους , με βάση τον πληθυσμό και τον αριθμό τον έως τώρα εμβολιασμών στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, όπου ανήκει. Ένας βασικός συντελεστής στο έργο αυτό είναι το Γενικό μας Νοσοκομείο, που με την άρτια οργάνωση του προσωπικού του, προχωρά τους εμβολιασμούς χωρίς προβλήματα.

Επιτακτική ανάγκη είναι η αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων για την καλύτερη πρόσβαση όλων των πολιτών, τη σταδιακή αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την επίσπευση των εμβολιασμών για να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο νωρίς την κάλυψη όλου του πληθυσμού.

Πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και φυσικά σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία, και η απειλή του 3ου κύματος του covid-19,χρειάζεται να οχυρώσουμε υγειονομικά τη χώρα, να οχυρώσουμε όσο καλύτερα γίνεται τις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας και το Γενικό Νοσοκομείο με γρήγορες διαδικασίες, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε κάθε δύσκολη κατάσταση που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει.

Δεν εφησυχάζουμε! Εμβολιαζόμαστε! Μένουμε ασφαλείς!