- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών ΥΠΑΑΤ κ. Δ. Παπαγιαννίδη στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 στα γραφεία του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δ. Παπαγιαννίδη, του Προέδρου κ. Αθ. Μαρκινού και Μελών του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, συζητήθηκαν τα ζητήματα και αναπτύχθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της δημοπράτησης του έργου «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ειδικότερα, ο κ. Δ. Παπαγιαννίδης δήλωσε τα ακόλουθα: «Ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ η δημοπράτηση του Νέου Αρδευτικού Δικτύου Ταυρωπού με ΣΔΙΤ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 18η-11-2022 (Α’ Φάση Διαγωνισμού).Θα ακολουθήσει η Β’ Φάση του Διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με τη συμμετοχή των προεπιλεγέντων τηςΑ’ Φάσης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές αυτών. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί δεσμευτικά έως και την 31η-12-2023, αν και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα, δεδομένου ότι το έργο κρίνεται ώριμο και χωρίς τεχνικά προβλήματα. Στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, θα καταστεί πλέον απολύτως κατανοητό ότι οι αγρότες δε θα υποστούν καμία περαιτέρω επιβάρυνση. Με την υλοποίηση του νέου έργου, δεδομένου ότι ο Ανάδοχος θα αναλάβει την ελαφριά συντήρηση και, στα 12 έτη λειτουργίας, την συνολική αλλαγή του εξοπλισμού (δικλείδες, αντλίες κ.α.) του νέου δικτύου, τα κόστη θα είναι πολύ λιγότερα. Ο Ανάδοχος θα διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, το οποίο θα λαμβάνει το πρόγραμμα άρδευσης που θα καταρτίζει ο Οργανισμός και θα το εφαρμόζει με δικές του δαπάνες. Οι αρδευτικές εισφορές θα διατηρηθούν.

Τα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ πρόκειται να αντιμετωπίσουν το δύσκολο θέμα της συντήρησης των υποδομών που για ορισμένους ΤΟΕΒ δημιουργεί τεράστια θέματα δυσλειτουργίας, ενώ για ορισμένους Οργανισμούς, οι οποίοι διαχειρίζονται και το αποστραγγιστικό και το αρδευτικό τους δίκτυο, όπως ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, θα συμβάλλουν στην επίλυση πολλών προβλημάτων.

Η δαπάνη κατασκευής του νέου έργου ανέρχεται σε 128,75 εκ. προ ΦΠΑ, σύμφωνα με την προκήρυξη του Διαγωνισμού. Αναμένεται η συμμετοχή μεγάλων εθνικών και ευρωπαϊκών ομίλων στο Διαγωνισμό, οι οποίοι διαθέτουν τα εχέγγυα εξασφάλισης της λειτουργίας του νέου δικτύου για 25 έτη, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από ένα τραπεζικό ίδρυμα στη φάση της κατασκευής του έργου και ακολούθως, θα αποπληρώνονται με τις λεγόμενες πληρωμές διαθεσιμότητας.

Τα οφέλη του έργου είναι τεράστια και έχουν ήδη αναλυθεί. Πέρα από την αναμενόμενη αύξηση εισοδήματος των παραγωγών του δικτύου και την προστασία του περιβάλλοντος, θα υπάρξει μείωση των απωλειών νερού στο ελάχιστο.

Θα ήταν ευτυχές αν υπήρχε η δυνατότητα επέκτασης του «Ύδωρ2.0» και στους 400 Οργανισμούς της χώρας και να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα στον καθένα από αυτούς ξεχωριστά. Δυστυχώς, δεν βρίσκονται όλοι οι Οργανισμοί στην ίδια κατάσταση, γεγονός που οφείλεται στη μη πληρωμή εισφορών, με αποτέλεσμα αυτή η δυσκολία πληρωμής να δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, ώστε να μπορεί να ξεπερνάει τις δυσκολίες και να επενδύει για το μέλλον.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μελέτη του Νέου Δικτύου δεν χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΑΑΤ, αλλά μας παραδόθηκε από τον ίδιο τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού και χρηματοδοτήθηκε από αυτόν με ίδια κεφάλαια, και έτσι αποφύγαμε πάρα πολλές χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς για το Υπουργείο, ο χρόνος εκπόνησης μιας τέτοιας μελέτης θα απαιτούσε τουλάχιστον 3-4 έτη, επομένως το «Ύδωρ 2.0» δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Αυτό αποτελεί πρότυπο λειτουργίας γιαόλους τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων».

Σε συνέχεια της ως άνω δήλωσης, ο Πρόεδρος κ. Αθ. Μαρκινός και τα Μέλη του Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Ταυρωπού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη της Δημοπράτησης του Νέου Κλειστού Αρδευτικού Δικτύου και ευχαρίστησαν τον κ. Δ. Παπαγιαννίδη για την αμέριστη συμβολή και τη δράση τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης στην προώθηση αυτού του έργου.

Επισημαίνεται ότι το έργο του εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού εντάχθηκε και επισήμως στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την υποβολή του Τεχνικού Δελτίου του έργου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022.