- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΕΒΕ: Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρηματίες και καταναλωτές

Κύριε Υπουργέ,  Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε ως εκπρόσωποι  του επιχειρηματικού κόσμου τον έντονο προβληματισμό  μας για την ξέφρενη άνοδο της τιμής των καυσίμων η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ιδιαίτερη ανησυχία εμπνέουν οι εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς ότι οι ανοδικές τάσεις θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμη.

Ο συνδυασμός ακριβής ενέργειας όμως με τη δυσκολία εύρεσης πρώτων υλών, την ανατίμησή τους, την αύξηση του μεταφορικού κόστους και τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι «εκρηκτικός», οδηγώντας σε «πρωτοφανή» αύξηση του κόστους παραγωγής. Κρίνεται επομένως «επιβεβλημένη» η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος με μείωση του φόρου κατανάλωσης και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Οι επιχειρηματίες έχουν αναγκασθεί να απορροφήσουν πολλές φορές έως τώρα το αυξημένο κόστος παραγωγής, μειώνοντας το -ούτως ή άλλως- ελάχιστο κέρδος τους. Κι αυτό επειδή δε θέλουν να μετακυλίσουν στον τελικό καταναλωτή τις αυξήσεις, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που περνάει ο μέσος Έλληνας.

Είναι όμως τόσο μεγάλες και καθημερινές οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος παραγωγής αλλά και διακίνησης των αγαθών που τελικά καλύπτουν την επιδότηση όποιας μορφής καθώς και τα στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ληφθεί από την πολιτεία.  Οι καταστάσεις είναι πολύ ευμετάβλητες και το μέλλον τον ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά αυτών του κλάδου της μεταποίησης προβλέπεται δυσοίωνο.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο για μείωση του κόστους  ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο κίνδυνος ανοδικής τάσης στις τιμές της ενέργειας και δη των καυσίμων, παραμένει και οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ζήτησης.

Με στόχο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση αυτή και να αποφευχθεί η καταστροφή της ζήτησης, ζητάμε από το Υπουργείο σας και την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα στη λήψη νέων αποτελεσματικών μέτρων στήριξης για επιχειρηματίες και καταναλωτές ώστε να τονωθεί η οικονομία της χώρας.

 

Ζητάει το Επιμελητήριο Καρδίτσας, με σχετική του επιστολή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Περιβάλλοντος-Ενέργειας