- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Φ. Αλεξάκος: Απάντηση στα ασύστολα ψέματα του κ. Νούσιου – Όχι, με κανέναν τρόπο δεν είμαστε ίδιοι

Χαίρομαι πραγματικά για την παρέμβαση του κ. Νούσιου, που μέσα από τα ψέματά του, μας δίνει ευκαιρία να δείξουμε την αντιδιαστολή μεταξύ διαφάνειας και αδιαφάνειας. Τι σημαίνει χρηστή διοίκηση και τι σπατάλη σε βάρος του πολίτη.

Τι έχει συμβεί. Το έτος 2009, οι εργολάβοι, κατάφεραν να τα “βρουν” μεταξύ τους και να μοιράζουν τα έργα χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός. Εκεί που η μέση έκπτωση ήταν 50%, ξαφνικά έπεσε στο 8%.

Εμείς είχαμε δύο επιλογές. α) Να επιλέξουμε το δρόμο της διαφάνειας και να ακυρώσουμε τις δημοπρασίες με το αιτιολογικό της έλλειψης ανταγωνισμού και να τις επαναπροκηρύξουμε “σπάζοντας” την συμφωνία των εργολάβων και προστατεύοντας τα συμφέροντα των πολιτών. β) Να καλέσουμε τους μειοδότες εργολάβους έναν έναν, πίσω από κλειστές πόρτες, να τους αναθέσουμε το έργο παίρνοντας “μίζα” και να επικαλεστούμε τη νομιμότητα, αφού έγινε κανονική ανοιχτή δημοπρασία.

Χωρίς δεύτερη σκέψη επιλέξαμε το πρώτο. Ακυρώσαμε όλες τις δημοπρασίες, επαναπροκηρύχτηκαν τα έργα, οι εκπτώσεις επανήλθαν στο 50% και οι πολίτες κέρδισαν αθροιστικά παραπάνω από 2.000.000 €.

Θυμίζω στον κ. Νούσιο ότι και οι ίδιοι  κατά τον “Ιανό” είχαν τις ίδιες επιλογές. Ή την ανοιχτή διαδικασία ή τις κλειστές πόρτες και την ανάθεση σε ημετέρους. Έχουν επιλέξει τις κλειστές πόρτες. Τι έχει διαμειφθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες μέχρι να φτάσουν στις αναθέσεις καλό είναι να το εξηγήσουν στον κόσμο.

Επανέρχομαι. Η δημοπρασία που αναφέρει ο κ. Νούσιος ήταν μία από τις πολλές που ακυρώθηκαν. Επιμείναμε στην ακύρωση για λόγους αρχής. Παρότι η έκπτωση ήταν σχετικά μεγαλύτερη από τις άλλες, δεν υπήρχε ανταγωνισμός. Ήταν μόνο τρεις προσφορές (εκ των οποίων η μία άκυρη) και η μέση έκπτωση για αντίστοιχα έργα ήταν 50% και όχι 18%.

Όλα αυτά τα έχει ξεχάσει ο κ. Νούσιος. Επίσης είτε συνειδητά είτε γιατί όσοι του τα έγραψαν τον παραπληροφόρησαν συνεχίζει να ψεύδεται.

Ξεχνάει ότι το 2011, το θέμα της ακύρωσης της δημοπρασίας συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας υπό τον Αγοραστό. Η Επιτροπή ομόφωνα απέρριψε τις αιτιάσεις του εργολάβου, λέγοντας ότι η Νομαρχία είχε δίκιο. Πολύ ορθά έπραξε η Περιφέρεια, αφού με την εκτέλεση των εργασιών με έκπτωση 50% αντί 18%, οι πολίτες κέρδισαν μόνο από αυτή την εργολαβία 350.000 €. Το 2012 ο εργολάβος προσέφυγε κατά της απόφασης της Περιφέρειας, όχι κατά της Νομαρχίας. Κάνει λοιπόν αντιπολίτευση στον εαυτό του;

Τέλος το Δικαστήριο δικαίωσε τον εργολάβο για τυπικούς και όχι για ουσιαστικούς λόγους. Διότι η Περιφέρεια  δεν πήρε απόφαση να παραστεί ο Νομικός της Σύμβουλος. Έφταιγε ο δικηγόρος; και αν ναι έκανε ΕΔΕ η Περιφέρεια να καταλογίσει ευθύνες; ήταν σκορποχώρι η Περιφέρεια και το ξέχασε; το έκανε επίτηδες γιατί τα βρήκε με τον εργολάβο; ας εξηγήσει η ίδια  τι συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση με τη στάση μας τότε και εξοικονομήσαμε επιπλέον 2.000.000 € υπέρ των πολιτών και πήραμε τα εύσημα από όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τον τρόπο διαχείρισης που αποτέλεσε παράδειγμα εντιμότητας και συνετής διαχείρισης του Δημοσίου χρήματος.

Αντίθετα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σήμερα με τις αναθέσεις εν κρυπτώ στέλνει το αντίθετο μήνυμα. Αυτό της αδιαφάνειας και της σπατάλης των χρημάτων του λαού.

Τέλος μια προσωπική συμβουλή στον κ. Νούσιο, γνωρίζοντας και εκτιμώντας τον πατέρα του.

Κωστή, εκτιμώ ότι δεν εμπλέκεσαι στις αδιαφανείς αναθέσεις. Μην μπαίνεις λοιπόν μπροστά για μια θεσούλα ενός χρόνου.  Είσαι νέος ακόμα μην χρεώνεσαι πράγματα που δεν σου αναλογούν. Άσε αυτούς που τα έχουν κάνει να τα υπερασπιστούν. Ο κόσμος καταλαβαίνει.

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας