- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γ. Κωτσός: Λύση του ζητήματος των Νέων Αγροτών για τις κηπευτικές καλλιέργειες

Η λύση του ζητήματος που προέκυψε με τις κηπευτικές καλλιέργειες στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών ήταν το θέμα της πρότασης που κατέθεσε με τη μορφή ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, συμμετείχαν επιπλέον η κα. ΧριστίναΑλεξοπούλου Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Αχαΐας, ο κ. Αθανάσιος Λιούτας Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Τρικάλων, ο κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πιερίας και ο κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Ηλείας.

Ειδικότερα, η ερώτηση σχετικά με το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την έκδοση της με αριθμό 257/3-2-2022 Εγκυκλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Π.Α.Α., με θέμα «Διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 4704/11-11-2021 3ης Πρόσκλησης», επιχειρείται η εφαρμογή διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων.

Συγκεκριμένα, στις κηπευτικές καλλιέργειες θα πραγματοποιηθούν αλλαγές όσον αφορά τις τυπικές αποδόσεις σε σχέση με αυτούς που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) και αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω, εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Αν αναλογισθούμε όλα τα ανωτέρω και θέλοντας να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, προτίθεστε να εξετάσετε διεξοδικά το εν λόγω σημαντικό ζήτημα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος αντιμετώπισής του;»