- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Γ. Κωτσός: Λύθηκε το πρόβλημα της Υδροηλεκτρικής Εταιρείας Βατσουνιάς

Το πρόβλημα που είχε ανακύψει στην Υδροηλεκτρική Εταιρεία της Βατσουνιάς λόγω της λήξης της άδειας λειτουργίας του 2020, βρήκε λύση με ειδική διάταξη που περιείχε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Τη συγκεκριμένη διάταξη ετοίμασε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός σε συνεργασία με τον Πρόεδρο τηςΔΑΠΕΕΠ ΑΕ κ. Γιάννη Γιαρέντη και έγινε δεκτή από τον Υπουργό κ. Σκρέκα με συνέπεια να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του Υπ.Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας.

Ειδικότερα στο άρθρο 117 περιλήφθηκε η διάταξη που ετοίμασε ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής με τίτλο:

«Αποζημίωση Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών για χρονικό διάστημα από τη λήξη μέχρι την ανανέωση της Άδειας Λειτουργίας»

Και αναφέρει συγκεκριμένα:

«Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί για τους οποίους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχει ανανεωθεί η Άδεια Λειτουργίας τους, και εφόσον έχει υποβληθεί το αίτημα της ανανέωσης εμπροθέσμως και εν ισχύ της αρχικής Άδειας Λειτουργίας, αποζημιώνονται από τη «ΔΑΠΕΕΠ  ΑΕ» για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία λήξης της αρχικής Άδειας Λειτουργίας έως και την ημερομηνία ανανέωσης αυτής».

Με αυτή τη διάταξη δίνεται λύση στο ζήτημα που είχε ανακύψει για το υδροηλεκτρικό Βατσουνιάς και έτσι ανοίγει ο δρόμος να εισπράξει τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ρεύμα που παρέδωσε ο σταθμός στο σύστημα το έτος 2020.Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Μουζακίου που είναι μέτοχος κατά 35% και οι κάτοικοι του χωριού που είναι μέτοχοι κατά 65% της συγκεκριμένης Υδροηλεκτρικής Εταιρείας θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό που αντιστοιχεί στο ρεύμα που παρέδωσε ο εργοστάσιο στο σύστημα.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ένα ζήτημα που απασχολούσε την τοπική κοινωνία της Βατσουνιάς και το Δήμο Μουζακίου, λύθηκε με  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έγινε νόμος του κράτους μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο τηςΔΑΠΕΕΠ ΑΕ κ. Γιάννη Γιαρέντη για την πολύτιμη συνεργασία του στην προετοιμασία της σχετικής ρύθμισης και φυσικά τον Υπουργό κ. Σκρέκα που την έκανε αποδεκτή και τη συμπεριέλαβε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου, που ψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής» δήλωσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.