- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας ως μια ευέλικτη τεχνολογική λύση

Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Σύγχρονα Συστήματα Επικοινωνιών & Διαδίκτυο των Πραγμάτων» σας προσκαλούν στην επιστημονική εκδήλωση, με θέμα: «Η Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας ως μια ευέλικτη τεχνολογική λύση σε Ασύρματα Συστήματα Διαδικτύου των Αντικειμένων (ΙοΤ): Μοντέλα, Αλγόριθμοι και Εφαρμογές» που θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη, και ώρα 15:00, στην αιθουσα ΔΙΑΛ-3 του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου Ψηφιακών Συστημάτων & Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Campus Γαιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Παράλληλα, θα παρέχεται η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης της εκδήλωσης μέσω των ακόλουθων καναλιών:
Ομιλητές στην εκδήλωση:

Σωτήρης Νικολετσέας
Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής,  Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών

Δρ. Χριστόφορος Ραπτόπουλος
Μεταδιδάκτορας Ερευνητής, Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών

Περίληψη:

Οι ραγδαίες εξελίξεις στα ενσωματωμένα συστήματα και η ευρεία χρήση κινητών συσκευών στην καθημερινή ζωή έχουν οδηγήσει σε σημαντικά, καινοτόμα ερευνητικά άλματα στο πεδίο των Ασύρματων IoT Συστημάτων. Παρόλα αυτά, εξαιτίας των έμφυτων περιορισμών αυτών των συσκευών (όσον αφορά το μέγεθος, την υπολογιστική ισχύ, τις αποθηκευτικές δυνατότητες), η αποδοτική διαχείριση της ενέργειας παραμένει μια θεμελιώδης πρόκληση. Η κατανάλωση ενέργειας σε αυτά τα συστήματα έχει άμεση επίδραση σε σημαντικά λειτουργικά θέματα (όπως η μακροζωία του δικτύου και η σταθερότητά του), αλλά και στην ποιότητα εξυπηρέτησης που προσφέρεται στους χρήστες. Σε αυτή την ομιλία, θα συζητήσουμε για την Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας, που αποτελεί μια δημοφιλή και εξαιρετικά ευέλικτη τεχνολογική λύση σε τέτοια συστήματα. Συγκεκριμένα, θα παρουσιάσουμε θεμελιώδη μοντέλα και κάποιες αλγοριθμικές λύσεις που λαμβάνουν υπόψη διάφορους περιορισμούς λειτουργείας του συστήματος (μεγιστοποίηση της ισχύος, περιορισμός της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας). Επίσης, θα παρουσιάσουμε κάποιες νέες smart-health εφαρμογές IoT του εργαστηρίου μας, οι οποίες βασίζονται στην χρήση φορετών συσκευών (wearables).