- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Δ/νση Β ΄ θμιας ενημερώνει για τα Πειραματικά σχολεία

Σύμφωνα με την 51614/Δ6/11-5-21 απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ, ο νομός Καρδίτσας εντάσσεται στον χάρτη των νομών όπου λειτουργούν Πειραματικά Σχολεία. Από την προσεχή σχολική χρονιά το 1Ο Γυμνάσιο Καρδίτσας και το 1Ο Γενικό Λύκειο θα λειτουργούν ως Πειραματικά Σχολεία.

Τι είναι τα Πειραματικά Σχολεία;

Τα Πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι, τρόποι διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Στα Πειραματικά σχολεία υλοποιούνται ποικίλα προγράμματα και δράσεις, με στόχο να δημιουργηθεί ένα σχολείο σύγχρονο, δυναμικά εξελισσόμενο και ικανό να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής μας. Οι δραστηριότητες  που λαμβάνουν χώρα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καλλιέργεια και ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη των μαθητών/τριών. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των Πειραματικών Σχολείων όπως και τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα είναι τα ίδια με των υπολοίπων σχολικών μονάδων.

Διδακτικό προσωπικό

Οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και κυρίως την κατάλληλη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση και διδακτική εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις πιλοτικές εφαρμογές, να συμβάλουν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους και να προσφέρουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού.

Τι είναι οι όμιλοι αριστείας;

Οι όμιλοι αφορούν γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η γλώσσα, η λογοτεχνία και λοιπά πεδία όπως τα εικαστικά, ο αθλητισμός κ.ά., ώστε να δη­μιουργούνται πυρήνες δημιουργικότητας και αριστείας που αξιοποιούν τις αυξημένες ικα­νότητες ορισμένων μαθητών, χωρίς να υπονομεύεται η κοινωνικοποίησή τους. Οι όμιλοι λειτουργούν μετά το πέρας των μαθημάτων μία ή δύο φορές την εβδομάδα και οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής και παρακολούθησης. Η εγγραφή των μαθητών στους ομίλους γίνεται με αίτηση των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα και η συμμετοχή των παιδιών σε αυτούς δεν είναι υποχρεωτική. Στους ομίλους μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές όμορων σχολικών μονάδων κατόπιν προϋποθέσεων.

Πώς γίνεται η εισαγωγή στα Πειραματικά σχολεία;

Στα Πειραματικά Σχολεία μπορούν να εισαχθούν μαθητές και μαθήτριες από όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας, ύστερα από αίτησή τους, κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης.  Για το διδακτικό έτος 2021-22 η κλήρωση για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου 2021.