- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η ιστοσελίδα του Μουσείου Πόλης υποδέχεται την Παλιά Καρδίτσα του Φώτη Βογιατζή

Μια εξαντλημένη σε αντίτυπα αλλά ανεξάντλητη σε ιστορικές πληροφορίες και φωτογραφικά τεκμήρια έκδοση για την ιστορία της Καρδίτσας θα έχει στο εξής την δυνατότητα να αξιοποιήσει το κοινό μέσα από το διαδίκτυο. Ο λόγος για τον «Περίπατο στην Παλιά Καρδίτσα» του πολυγραφότατου Καρδιτσιώτη ερευνητή, Φώτη Νικ. Βογιατζή (Δήμος Καρδίτσας 2001). Το μνημειώδες αυτό έργο είναι πλέον προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ χάρη στην ευγενική παραχώρηση του δικαιώματος ψηφιοποίησης και ανάρτησης της οικογένειας του συγγραφέα προς το μουσείο. Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να κατεβάζουν το βιβλίο σε μορφή pdf στον υπολογιστή του και να κάνουν εύκολα λημματική αναζήτηση,  δυνατότητα που δεν παρείχε ούτε το ίδιο το βιβλίο, καθώς δεν διέθετε λημματικό κατάλογο (https://mpk.gr/wp-content/uploads/2022/03/Vogiantzis/Vogiantzis_3.pdf [1]).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλη η εργασία ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής επεξεργασίας για τη δημιουργία του εύχρηστου αυτού υλικού πραγματοποιήθηκε από εθελοντές, ασκούμενους του Δημοσίου ΙΕΚ και συνεργάτες του Δικτύου μουσείων ν. Καρδίτσας.

Η ανάρτηση του πολύτιμου για την τοπική ιστορική έρευνα αυτού έργου εγκαινιάζει έναν νέο τομέα δράσης του μουσείου πόλης: την προώθηση της ιστορικής έρευνας μέσα από την ανάδειξη σημαντικών εκδόσεων, στις οποίες το κοινό δεν έχει εύκολη πρόσβαση, συνθήκη στην οποία επέδρασε καταλυτικά η πανδημία.