- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ι. Κολοβός: Υδροδότηση κοινότητας Ραχούλας του Δήμου Καρδίτσας

Με το δελτίο το νερό στους κατοίκους της κοινότητας Ραχούλας και στον οικισμό Ζωγρί.

Τεράστιες οι ευθύνες και μεγάλη αδιαφορία του Δημάρχου Καρδίτσας, τον διοικούντων τον Δήμου, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ και των Διοικούντων.

Δέκα (10) μήνες μετά τον ΙΑΝΟ και η κοινότητα Ραχούλας εγκατελειμμένη στο έλεος του Θεού. Ακόμα τα μηχανήματα του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ δεν έχουν φτάσει στις πηγές που υδροδοτείται το χωριό, παντελή έλλειψη συντονισμού και αδιαφορίας. Εξήντα (60) μέρες το περασμένο Φθινόπωρο το χωριό χωρίς νερό και τώρα με πρόγραμμα 24ώρου υδροδότησης, τιμωρία στους κατοίκους που εργάστηκαν πριν πολλά χρόνια να υδροδότησουν το χωριό τους με πηγές και φυσική ροή.

Δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες πρωτόγνωρων καταστάσεων, διαπιστώνουμε να εγκαταλείπουν την γενέτειρα τους κάτοικοι και επιστρέφουν στην Αθήνα την Καρδίτσα και όπου αλλού έχουν δεύτερη κατοικία, λόγω έλλειψης νερού.

Κύριοι Διοικούντες του Δήμου και συνδιοικούντες  στην ΔΕΥΑΚ ερωτώ;  Γιατί φτάσαμε στο σημείο να ενημερώνετε τους κατοίκους της κοινότητας  Ραχουλας και του οικισμού Ζωγρί με γραπτό SMS από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ, ότι λόγω υπερκατανάλωσης νερού από 8/7/2021 η υδροδότηση θα γίνεται ανά 24ωρο. Που είδατε την υπερκατανάλωση Εσείς, αφού το νερό των πηγών δεν μπαίνει στην  δεαμενή, ντροπή και αίσχως είναι τα συναισθήματα των συνδημότων μας. Θεώρησαν  ότι ψήφισαν ανθρώπους άξιους και ικανούς να τους αντιπροσωπεύσουν. Δύο χρόνια τώρα και δεν έχετε βρει τις πηγές που υδροδοτείται το χωριό και ενώ δεν ξέρετε που είναι οι πηγές που έχουν βλάβες και δεν μπαίνει το νερό να πάει στην δεξαμενή βάζετε και αυστηρά μέτρα. Αντί να ζητήσετε συγνώμη και αφήσετε την ολιγωρία, μαλώνετε τους κατοίκους και τον πρόεδρο να μην διαμαρτύρονται. Κύριοι ο Δήμος Καρδίτσας είναι ενιαίος η πόλη μας η Καρδίτσα και τα τριάντα (33) χωριά. Βγείτε από τα γραφεία σας και πάτε δίπλα στον κόσμο δίπλα στα προβλήματά του όσο είναι νωρίς.

Η Ραχούλα απέχει μόλις 17,5χλμ από την έδρα του Δήμου και δεν έχετε στείλει ούτε ένα μηχάνημα για την αποκατάσταση του αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου, το γήπεδο 5χ5 μπαζομένο, όπως και η παιδική χαρά, βλάστηση και βάτα παντού, τόπος εγκατελειμμένος γιατί;

Φαντάζομαι τι συμβαίνει στα ποιο απομακρυσμένα χωριά του Δήμου μας.

Επανέρχομαι όμως στο θέμα μας, νερό, το πιο πολυτιμότερο αγαθό για την ζωή του ανθρώπου. Είναι απαράδεκτο εν’ έτη 2021 να υδροδοτείται μια  κοινότητα με δικές της υδρομαστεύσεις και Εσείς ως διαχειριστές να τους βάζετε το αναγκαστικό και βάναυσο μέτρο  της ανά 24ώρο υδροδότησης, χάριν στην ολιγωρία σας και αδιαφορία σας, όλα δουλεύουν με αυτόματο πιλότο στο Δήμο Καρδίτσας. Που είναι το    πρόβλημα  σας και στηρίζετε τους κατοίκους με έργα και πράξεις; Ψηφιστίκατε να επιλύεται προβλήματα και όχι να Είστε το πρόβλημα. Επισημαίνω εδώ ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα πριν δέκα (10) ημέρες με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ και επικεφαλή του συνδυασμού που ήμουν υποψήφιος, με ενημέρωσε ότι  στην κοινότητα Ραχούλας όλα είναι υπό έλεγχο.

Ερωτώ τι άλλαξε σήμερα; Τι απαντά ο ίδιος και η Υπηρεσία στην οποία προΐσταται; Υπό ποιον έλεγχο γίνεται η υδροδότηση των κατοίκων εν όψη  καλοκαιριού ανά εικοσιτετράωρο, όταν το νερό σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων και του προέδρου φτάνει ελάχιστο στη δεξαμενή (υδραγωγείο) αφού κ. Δήμαρχε και κύριοι της ΔΕΥΑΚ δεν ασχοληθήκατε εγκαίρως όλο το προηγούμενο διάστημα για την βατότητα του οδικού δικτύου, ώστε να βάλετε το νερό  όλων των πηγών στο υδραγωγείο του χωριού.

Η βατότητα είναι περίπου τρία (3) χλμ πριν τις υδρομαστεύσεις (πηγές), ξεκαθαρήστε τον ρόλο σας και τις ευθύνες σας.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι οι πηγές είναι δεκαπέντε (15) χλμ περίπου από το χωριό μέσα σε βουνό με ελάτη και καστανιές. Ο δρόμος είναι αναγκαίος ακόμη και για την πυρασφάλεια και προστασίας του δάσους, ευθύνη της ΔΕΥΑΚ; Ευθύνη του Δήμου; Και των δύο μαζί; Ερωτώ ποιες οι ενέργειες της ΔΕΥΑΚ; Ενημέρωσε το Δήμο για την διάνοιξη του δρόμου, λόγω αρμοδιότητας του έκανε κάποιες ενέργειες γραπτές ή προφορικές, ο δρόμος είναι αγροτοδασικός. Ποιός ευθύνεται; Πρέπει να είναι χειμώνα και καλοκαίρι προσβάσιμος, ώστε να ελέγχετε το δίκτυο υδροδότησης του χωριού, σταματήστε την αδιαφορία και εργαστείτε. Ερωτώ:

Αν ενημερώθηκε ο Δήμος από την ΔΕΥΑΚ έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την διάνοιξη του δρόμου; Γνωρίζω ότι κάθε χρόνο έρχονται κονδύλια για την πυρασφάλειας και την προστασία των δασών στο Δήμο; Που διατίθενται τα χρήματα αυτά; Γιατί δεν έγινε καμία ενέργεια έως σήμερα; Γιατί δεν κ. Δήμαρχε και κύριοι της ΔΕΥΑΚ δεν διαθέσατε ένα ποσό από τα μεγάλα κονδύλια που πήρατε για την αποκατάσταση των ζημιών από το ΙΑΝΟ. Αδιαφορία ή τιμωρία των κατοίκων; Μην ξεχνάτε ότι η Ραχούλα σας στηρίζει διαχρονικά και σας δίνει μεγάλα ποσοστά

Πιστεύω ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω για να λυθεί το πρόβλημα δέκα (10) ολόκληρους μήνες.

Τουλάχιστον ενεργείστε τώρα, πότες δεν είναι αργά για μην στερηθούν οι κάτοικοι της κοινότητας ένα εκ βασικότερων φυσικών αγαθών αυτό του νερού. Μην δίνετε το δικαίωμα να πιστεύουν οι κάτοικοι ότι είναι Β’ κατηγορίας στην καθημερινότητα και την επίλυση των προβλημάτων τους, και Α’ προεκλογικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ αυτό το όμορφο χωριό, είναι ο τόπος καταγωγής μου και όπως όλοι, έτσι και εγώ έχω κάποια περιουσιακά στοιχεία στην Ραχούλα και στο Ζουγρί που και εκεί δεν βρήκατε την βλάβη ακόμα, εφαρμόζοντας το Δελτίο Νερού.

Πάντως ένα έχω να πω, πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Αρμόδιος Εισαγγελέας, εάν δεν επιληφθείτε του θέματος.

Γράφει ο Ιωάννης Λ. Κολοβός, Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας