- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η ΟικόΣφαιρα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας (17 Ιούνη)

Η μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, πλήττει σοβαρά πάνω 100 χώρες στον κόσμο. Προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες. Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.200 χώρες του κόσμου συντονίζουν της ενέργειές τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω του ΟΗΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή καθιερώθηκε και η 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της ξηρασίας.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι περίπου το 30% της χώρας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης, ενώ ένα άλλο 35% σε μέτριο κίνδυνο. Σε μεγάλο κίνδυνο ερημοποίησης βρίσκεται κυρίως η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, η ανατολική Πελοπόννησος και τμήμα της Μακεδονίας.Υπάρχουν πολλές αιτίες που συμβάλλουν στην ερημοποίηση. Μερικές είναι φυσικές (έντονες βροχοπτώσεις, ξηρασίες), άλλες σχετίζονται άμεσα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες(λανθασμένες γεωργικές πρακτικές, υπερβολική χρήση νερού κατά την άρδευση, ρύπανση από λιπάσματα και φυτοφάρμακα, μονοκαλλιέργειες, υπερβόσκηση, καταστροφή δασών, οικοδόμηση περιοχών.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να αναφερθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σοβαρα  φαινόμενα για τα οποία οι κυβερνήσεις και οι λαοί δεν έχουν δώσει την απαραίτητη προσοχή. Για αυτόν τον λόγο είναι ουσιαστικό να γίνει κοινή συνείδηση ότι η ερημοποίηση και η ξηρασία υπάρχουν, είναι σε εξέλιξη, και γι’ αυτό καθιστά εξαιρετικά επείγουσα την λήψη μέτρων που θα αποτρέπουν την περαιτέρω επέκτασή τους.Παρότι συντάχθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της ξηρασίας, αφού η Ελλάδα υπέγραψε τη σχετική συνθήκη,  είναι στα χέρια του ΚΑΘΕΝΟΣ να συνεισφέρει στην διατήρηση και προστασία των ζωτικής σημασίας φυσικών πόρων για τον άνθρωπο, όπως το ε∆αφος και το νερο, καθώς το μελλον όλων µας εξαρτάται από της δράσεις και την συμπεριφορά µας σήμερα.

Η ΟικόΣφαιρα (www.oikosfaira.gr [1]), στο μέτρο των δυνατοτήτων της, συμβάλει στην κοινή προσπάθεια για ενημέρωση της κοινής γνώμης σε περιβαλλοντικά θέματα.  Το να είσαι ενηµερωµένος είναι ένα αποφασιστικό βήµα για να συµµετέχεις στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων όπως και αυτό  της ερημοποίησης και της ξηρασίας.