- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει έμπρακτα τους μελισσοκόμους

Με στόχο την προβολή του πλούτου και  της εξαιρετικής  ποιότητας των μελισσοκομικών προϊόντων της Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει και φέτος στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας,  τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου στην Ελλάδα, που   διοργανώνεται στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στη Αθήνα.

Μελισσοκόμοι του νομού Λάρισας -μέλη του τοπικού Συλλόγου και ιδιώτες-  προβάλλουν τα προϊόντα τους σε επαγγελματίες εστίασης και   εμπόρους αλλά  και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό  που επισκέπτεται την έκθεση.  Το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και  Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τον τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκόμενων στον μελισσοκομικό τομέα για τις εξελίξεις σχετικά με τον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών, της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του μελιού και των λοιπών προϊόντων κυψέλης.

Με αφορμή την  συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Φεστιβάλ Μελιού, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Πέτρος Σαρούδης επισκέφτηκε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον ευχαρίστησε για την σύμπραξη των δύο φορέων, η οποία ενισχύει οικονομικά τους παραγωγούς και συμβάλλει καθοριστικά στην  εξωστρέφεια και στην προβολή των προϊόντων τους  στη μεγάλη γιορτή του κλάδου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν  ακόμη  για το βραβευμένο πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής με θέμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία», που υλοποίησε με επιτυχία η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. To πρόγραμμα, έδωσε τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους να εκπαιδευτούν στη δημιουργία νέων βασιλισσών από το ίδιο γενετικό υλικό στις υπάρχουσες κλιματολογικές συνθήκες.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Κάνουμε πράξη το όραμα των νέων μελισσοκόμων  που θέλουν να βελτιώσουν την παραγωγή  τους,  τόσο με όρους ποιότητας όσο και με όρους ποσότητας. Από τη Θεσσαλία ξεκινά το  πρώτο, σε πανευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο,  καινοτόμο πρόγραμμα βασιλοτροφίας, που οδηγεί στη δημιουργία ελληνικού γένους βασιλισσών μελισσών.  Σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε ένα πρότυπο πρόγραμμα  για την αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία. Είναι ένα πρόγραμμα  με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, που συμβάλλει στη βελτίωση της παραγωγής, δίνει προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό θεσσαλικό μέλι και ενισχύει το εισόδημα των μελισσοκόμων. Το μέλι αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής στον τομέα των τροφίμων, έχει μπει στο «καλάθι της Περιφέρειας Θεσσαλίας», ενώ τα μελισσοκομικά προϊόντα του τόπου μας είναι εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας και  κλείνουν μέσα τους τις γεύσεις και τα αρώματα του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και των βουνών μας. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε την συμμετοχή των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που αποτελεί κομβικό σημείο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και  προβολής του ελληνικού μελιού».