- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η πορεία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Καρδίτσας μπαίνει σε νέα και πιο επικίνδυνη φάση

Η διοίκηση του ΓΝ Καρδίτσας, σαν έτοιμη από καιρό, προχωρά στην ανάθεση υπηρεσιών γνωμάτευσης αξονικών τομογραφιών που διενεργούνται στο ακτινολογικό εργαστήριο του ΓΝΚ σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας, γιατί:

1ο. εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ως ΕΙΝΚΥΝΚ κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας και εντατικοποίησης των γιατρών στο ΓΝΚ που είχαν σαν αποτέλεσμα την παραίτηση 3 ακτινολόγων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το τμήμα να λειτουργεί με 2 μόνο ακτινολόγους εδώ και 5 μήνες φτάνοντας στα πρόθυρα κατάρρευσης ολόκληρου του νοσοκομείου.

2ο.καθυστερεί αδικαιολόγηταη υλοποίηση των απαραίτητων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, όπως οι περιβόητες προσλήψεις 5.200 μόνιμων εργαζομένων (ανάμεσά τους 700 γιατρών) που έχει ανακοινώσει το υπουργείο από την έναρξη της πανδημίας πολλές πολλές φορές αλλά ακόμα δεν τις είδαμε…

3ο.η απόφαση της διοίκησης του ΓΝΚ αξιοποιεί ένα συνονθύλευμα νόμων και διαταγμάτων της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης για τις συμβάσεις, τις προμήθειες και τις υπηρεσίες του δημοσίου, γεγονός που αποδεικνύει τη διαχρονική πολιτική στόχευση για την ιδιωτικοποίησή τους με την υγεία εμπόρευμα.

4ο. ακόμα και με αυτή την εξέλιξη, οι διενέργεια των αξονικών τομογραφιών δεν απαλλάσσει τους εφημερεύοντες γιατρούς από την ευθύνη των περιστατικών, αφού θα γίνεται με ευθύνη του εφημερεύοντα ακτινολόγου, ακυρώνοντας το λόγο της ανάθεσης.

5ο. δεν ελαφρύνεται ο φόρτος εργασίας των 2 μόνιμων ακτινολόγων που πάλι θα καλούνται να καλύψουν όλες τις εφημερίες του μήνα (το νοσοκομείο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο)με τις μετακινήσεις γιατρών από άλλες μονάδες από έκτακτές να γίνονται μόνιμες αλλά πάντα ανεπαρκείς.

6ο. προφανώς η κατάσταση με τις ελλείψεις σε ακτινολόγους αφορά όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ γιατί αλλιώς θα επιλέγονταν η εξ αποστάσεως γνωμάτευση από άλλα δημόσια νοσοκομεία, αφού δεν μπορεί να υπάρξει λόγος απευθείας ανάθεσης σε ιδιώτες πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εντός του δημόσιου συστήματος.

Δεν μπορούν να μας πείσουν ότι «δίνουν λύσεις» στα προβλήματα, αφού η πολιτική που εφαρμόζουν και υπηρετούν είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα.

Δεν μας πείθουν ότι «ο ιδιωτικός τομέας είναι ο σωτήρας της υγείας», αφού η πολιτική τους οδηγεί προμελετημένα στην ολοένα και μεγαλύτερη παραχώρηση της υγείας σε μεγαλοκλινικάρχες και μεγάλες διαγνωστικές εταιρείες και αλυσίδες.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας