- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας στην Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών

Την Δευτέρα 1 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 5η Διεθνής Ολυμπιάδα Οικονομικών (ΙΕΟ) με διοργανώτρια χώρα την Κίνα. Για την Ελλάδα, η οποία συμμετείχε για 4η συνεχόμενη φορά, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα. Οι 3 από τους 5 συμμετέχοντες κατάφεραν να διακριθούν κατακτώντας μετάλλια. Συγκεκριμένα,το ασημένιο μετάλλιο κατάκτησε ο Κωνσταντίνος Ηλίας, και από ένα χάλκινο μετάλλιο κατάκτησαν οιΒασίλειος Τσερκέζης και Χρήστος Λούκας. Εξαιρετική επίδοση είχε η Ελληνική αποστολή στον ομαδικό γύρο του Business Case, όπου κατατάχθηκαν πάνω από τον μέσο όρο, καθώς και στον γύρο του Economics, με την επίδοση του Κωνσταντίνου Ηλία να ξεχωρίζει (25ος στις 196 παγκόσμιες συμμετοχές).

Η φετινή Ολυμπιάδα διεξήχθη διαδικτυακά και συμμετείχαν 40 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική με 200 περίπου μαθητές. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία, την Σλοβενία, την Βόρεια Μακεδονία και την Ελβετία, συγκεντρώθηκαν στην Σμύρνη της Τουρκίας σε ειδικό εξεταστικό κέντρο, με σκοπό να προάγουν το πνεύμα συνεργασίας και διαπολιτισμικότητας του διαγωνισμού, ο οποίος λόγω πανδημίας πραγματοποιείται διαδικτυακά από το 2020. Μαθητές λυκείων, που ξεχωρίζουν στους εθνικούς τους διαγωνισμούς, συγκεντρώνονται για να συμμετάσχουν στην Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών (ΙΕΟ), το διαγωνιστικό κομμάτι της οποίας αποτελείται από 3 γύρους: (α) το μέρος των Οικονομικών ερωτήσεων (πολλαπλής επιλογής και ανάπτυξης), (β) το μέρος του online παιχνιδιού Χρηματοοικονομικής (FLG) και (γ) τον ομαδικό γύρο του Business Case, όπου οι μαθητές καλούνται μέσα σε 24 ώρες να μελετήσουν, αναλύσουν και παρουσιάσουν την επιχειρηματική ιδέα/πρόβλημα που τους δίνεται.

Οι 5 μαθητές που εκπροσώπησαν την χώρα μας, προκρίθηκαν από τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Οικονομικών, ο οποίος διοργανώθηκεαπό το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την επίσημη άδεια του Υπουργείου Παιδείας και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο. Νικητές του κρίθηκαν (κατά σειρά επιτυχίας) οι: Τσερκέζης Βασίλειος (Πειραματικό Λύκειο ΠΑ.ΜΑΚ), Μαλασίδης Βασίλειος (Πειραματικό Λύκειο ΠΑ.ΜΑΚ), Τσαχάκης Μιχάλης (ΓΕΛ Θήρας), Ηλίας Κωνσταντίνος (Αρσάκειο Λύκειο Ιωαννίνων) και Λούκας Χρήστος (ΓΕΛ Μαγούλας Αττικής). Έκτοτε, με τη μεθοδική καθοδήγηση τωνυπεύθυνωνκαθηγητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κκ. Ζαχείλα Λουκά, Ζουμπουλάκη Μιχάλη, Οικονόμου Αθηνάς, Παπαδάμου Στέφανου, Αρβανιτίδη Πασχάλη, του υποψήφιου διδάκτορα Μπένου Χρήστου και των (παλαιών μαθητών) Τερζή Σπυρίδωνα και Κισίρη Ελένης, αλλά και χάρηστην προσωπική συστηματική τους μελέτη, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν.

Την αμέριστη υποστήριξή της στον στόχο της ελληνικής αποστολής έδειξε η εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ αναλαμβάνοντας τα έξοδα μετάβασης, επιστροφής καθώς και διαμονής της αποστολής στην Τουρκία, ενώ τα έξοδα της προετοιμασίας ανέλαβε το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Παν. Θεσσαλίας φιλοξενώντας τους μαθητές στο κτίριο Ματσάγγου και στην Φοιτητική Εστία του ιδρύματος.