- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ για το εργατικό ατύχημα στα Καλύβια Πεζούλας

Η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στα Καλύβια Πεζούλας. Κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στο δίκτυο ηλεκτρισμού λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, ο εργάτης εργολαβικού συνεργείου που δουλεύει για τον ΔΕΔΗΕ βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία

Άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στην αιματοβαμμένη λίστα των νεκρών εργατών, άλλος ένας εργάτης που δεν γυρνάει σπίτι του αφήνοντας την τελευταία του πνοή προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματο.

Η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας αποτελεί πλέον κανόνα στους χώρους δουλειάς. Πολλές φορές, ειδικά σε έκτακτες συνθήκες όπως η πρόσφατη κακοκαιρία, οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, με μεγάλη εντατικοποίηση, με δεκάωρα, με «κόντρα βάρδιες» που τους φέρνουν καθημερινά αντιμέτωπους με την εξάντληση, μεγαλώνοντας κι άλλο τους κινδύνους

Οι εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας τα τελευταία χρόνια με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, οδηγούν στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας. Χαρακτηριστικά ο ΔΕΔΔΗΕ για να γίνει πιο «ανταγωνιστικός»  προχώρησε στην περικοπή του «εργασιακού κόστους», με αποτέλεσμα, να μειωθούν κατά πολύ οι μόνιμοι εργαζόμενοι όπως και το προσωπικό του ΑΔΜΗΕ με μόνιμη και σταθερή εργασία, την ώρα που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πολύ. Η κάλυψη  των κενών της έλλειψης προσωπικού γίνεται κυρίως μέσω εργολαβιών, οι οποίες πλέον αποτελούν τη βασική μορφή για την αποκατάσταση των βλαβών, με τους εργολάβους να «κόβουν τα περιττά» για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή ο λαός χρυσοπληρώνει μέσω των λογαριασμών την ΔΕΗ και η ενεργειακή φτώχια αγγίζει συνεχώς όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά με τις συνεχείς αυξήσεις στο ρεύμα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες, η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου οδηγεί σε αυτά τα εγκλήματα, αφού επί της ουσίας το κράτος μέσα από ένα τεράστιο πλέγμα αντεργατικών νόμων  παρέχει μια έμμεση «ασυλία» στην εργοδοσία.

Τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται, η υγιεινή και η ασφάλεια «κοστίζουν» για την εργοδοσία, ειδικά όταν πρόκειται για συγκροτημένα μέτρα, όταν περιλαμβάνουν την τακτική συντήρηση μηχανημάτων, την ολοκληρωμένη εκπαίδευση του προσωπικού, την πρόληψη κάθε επαγγελματικού κινδύνου. Ταυτόχρονα,  οι όροι δουλειάς, η εντατικοποίηση, τα δεκάωρα, οι «κόντρα βάρδιες» φέρνουν καθημερινά τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την εξάντληση, μεγαλώνοντας κι άλλο τους κινδύνους.  Ενώ, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, αφού μεθοδικά εδώ και χρόνια ξεδοντιάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ΣΕΠΕ υποβαθμίζεται, τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν.

Το ΚΚΕ απαιτεί:

Οι εργαζόμενοι έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να φεύγουν για δουλειά και να ξέρουν ότι θα επιστρέψουν σπίτι τους σώοι και αβλαβείς.

Καμία ανοχή στο έγκλημα. Καμία ανοχή στην πολιτική που θυσιάζει ζωές εργαζομένων στο βωμό του κέρδους.