- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ιανός: Πώς θα αποζημιωθούν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο

Τη διαδικασία αποζημιώσεων για το φυτικό κεφάλαιο των εκκρεμών αποζημιώσεων [1] αγροτών [2] από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Ιανός» και «Θάλεια» καθορίζει ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, ανατίθεται στον ΕΛΓΑ [3] η υλοποίηση μέτρων υπέρ των παραγωγών της χώρας που το φυτικό κεφάλαιο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων ζημιώθηκε από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» στις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, την κακοκαιρία «Θάλεια» στην ΠΕ Εύβοιας και τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κρήτη, τα οποία εντάχθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων της Κρατικής Αρωγής.

Ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο κρίνονται επιλέξιμες ενίσχυσης και πέρα από τις οριοθετημένες από τις δράσεις της κρατικής αρωγής περιοχές, εφόσον επλήγησαν από τα αναφερόμενα στην παρούσα αίτια.

Για τη σχετική διαδικασία, οι δικαιούχοι αγρότες θα ενημερωθούν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Επίσης, προκειμένου οι αγρότες να κριθούν δικαιούχοι ενισχύσεων θα πρέπει να ισχύουν τα αναγραφόμενα στις διατάξεις του εγκεκριμένου Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Ως εισόδημα αναφοράς καθορίζεται το ποσό των 15.000 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 70.000 ευρώ για το φυτικό κεφάλαιο. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15 ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

Να σημειωθεί ότι για λόγους διαφάνειας, ενίσχυση δικαιούχου παραγωγού, που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, θα δημοσιεύεται σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛΓ.Α.

Η αποκατάσταση των ζημιών, θα πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και έως 10.7.2024, ενώ η συνολική καταβολή των ενισχύσεων να ολοκληρωθεί μέχρι 10.11.2024.