- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ιωάννης Κολοβός: Εκτός του χάρτη της Θεσσαλίας η περιοχή του πρώην Δήμου Ιτάμου

Κύριε Αγοραστέ, με λύπη πληροφοριακά ότι για μια ακόμη φορά έχετε διαγράψει από το Νόμο Καρδίτσας και από κάθε ευθύνη και αρμοδιότητα σας, την περιοχή του πρώην Δήμου Ιτάμου.

Μπορεί η περιοχή να ανήκει στα Άγραφα, αλλά να την έχετε και Εσείς “άγραφη” ποιος το περίμενε!!

Εξ’ ολοκλήρου η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο Δήμο Καρδίτσας, με το πρώτο χωριό να απέχει 11χλμ από την πόλη της Καρδίτσας και πρωτεύουσα του Νομού. Χρόνια τώρα, τα οχτώ (8) χωριά είναι εγκαταλελειμμένα και στο έλεος του Θεού, από τις Διοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού.

Στον κυκλώνα του 2019 η συγκεκριμένη περιοχή ήταν το επίκεντρο και αφετηρία για τον πλημμυρισμό της πόλης. Αυτή την περιοχή όμως Εσείς, δεν καταφέρατε να εντάξετε μέχρι σήμερα το 50% και πλέον του κατεστραμμένου οδικού δικτύου σε κανένα πρόγραμμα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης. Αδιαφορία, ανικανότητα, προχειρότητα, πάντως οι κάτοικοι της περιοχής το λένε είναι Τιμωρία και είναι αγανακτισμένοι, αφού σχεδόν τρία χρόνια μετά Κράτος και Περιφέρεια τους έχουν γραμμένους “στα παλαιότερα των υποδημάτων τους”.

Εδώ μια μόνο φράση τεριαζει “το δις εξ’ αμαρτίν ουκ ανδρός σοφό”.

Άφαντες οι τοπικές εξουσίες από την περιοχή του πρώην Δήμου Ιτάμου, με δρόμους και γέφυρες κατεστραμμένους, με άθλιο έως ανύπαρκτο οδικό δίκτυο, γεμάτο μπάζα και φέρτα υλικά, με μπαζωμένες παιδικές χαρές, γήπεδα, με κατεστραμμένα δίκτυα, ύδρευσης και άρδευσης, με ιστορικά μνημεία γκρεμισμένα και ότι κακό άφησε πίσω ο κυκλώνας “Ιανός”.

Τι να πει κανείς και πως να παρηγορήσει τους πικραμένους και απογοητευμένους κατοίκους, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και την γενέτειρα τους.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον έρμο ετούτο τόπο, ήρθε και ένα ακόμη ράπισμα από εσάς κ. Αγοραστέ, ξεχάσατε για μια ακόμη φορά να εντάξετε την πολυπόθητη αυτή περιοχή στο πρόγραμμα “Αποκατάστασης και Συντήρησης και Αποκατάστασης Αγροτικού  Δικτύου 130χλμ και Αντιπλημμυρικών έργων 110χλμ” αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην περιοχή και τα έχετε όλα λυμένα.

Κρίμα……. κρίμα!!

Ποιος ή ποιοι ευθύνται γι’ αυτό;

Ανακοινώσατε προ ολίγων ημερών ΜΜΕ το παραπάνω πρόγραμμα έργων, άγραφη η Δ.Ε. Ιτάμου.

Ούτε ένα μετρό συντήρησης αγροτικού δικτύου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο;

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τις συγκεκριμένες περιοχές;

Σας γνωρίζω ότι η Δημοτική Ενότητα Ιτάμου αποτελείται από τις κοινότητες Καλλιθήρου – Αμαράντου- Αμπελικού – Ραχούλας – Καταφυγίου- Καστανίας – Καροπλεσίου – Νεράιδας, με πολλούς οικισμούς, με πολλά ιστορικά μνημεία, μοναστήρια, εκκλησίες, παραθεριστικά θέρετρα, που βλήθηκαν στην κυριολεξία από τον Κυκλώνα.

Η περιοχή λόγω της ορεινότητας είχε και από παλαιότερα προβλήματα, που αυτά  διογκώθηκαν και γιγαντώθηκαν από τον Ιανό.

Οι αγροτικοί δρόμοι δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ, και δεν έχει πραγματοποιηθεί, ούτε μια πιθαμή έργο συντήρησης, πριν αλλά και μετά τον Ιανό.

Οι δρόμοι αυτοί είναι κομβικής σημασίας για την μικρές τοπικές κοινωνίες, τις δραστηριότητες των κατοίκων και την τοπική οικονομία.

Οι κάτοικοι αδυνατούν να μεταβούν στις ιδιοκτησίες τους, στους οικισμούς, να δουν και να μείνουν στα σπίτια τους, να καλλιεργήσουν τα αγροκτήματα τους, να έχουν πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες και γενικά να αναπτύξουν κάθε είδους δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή.

Το τραγικό όλων είναι ότι στο επίκεντρο του καταστροφικού Ιανού ήταν κυρίως, η Περιφέρεια της Καρδίτσας και πιο συγκεκριμένα οι βολές του, κτύπησαν ανελέητα τον πρώην Δήμος Ιτάμου, όπως προανέφερα, παρά τις τεράστιες καταστροφές οι αρμόδια Περιφέρεια Θεσσαλίας παραμένει βουβή, χωρίς καμία διεκδίκηση για την συγκεκριμένη περιοχή. Η αδιαφορία  Δήμου και Περιφέρειας τεράστια και διαχρονική.

Γιατί άραγε;

Δεν αναγγέλθηκε κανένα έργο για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων, αφήνοντας στην περιοχή και τους κατοίκους της, για μια ακόμη φορά στην τύχη τους.

Κύριοι Αρμόδιοι επισκεφτείτε και δείτε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή και έστω και τώρα, Δήμος Καρδίτσας και Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώστε δυνάμεις και διορθώσετε ότι μπορείτε.

Από πλευράς μου, προτείνω με πρωτοβουλία των τοπικών παραγόντων, πρώην αυτοδιοικητικών παραγόντων, φορέων, συλλόγων και κατοίκων, να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην έδρα του δήμου στο Καλλιθήρου ή όπου αλλού αποφασιστεί και με συντονισμένες ενέργειες, να δράσουμε από κοινού, για την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας, να θέσουμε στόχους και να κινηθούμε δυναμικά, προς όλες τις αρμόδιες Διοικήσεις Δημοτικές Περιφερειακές, Κρατικές, ώστε με πίεση και με δυναμική να δείξουμε στους Αρμόδιους, ότι οφείλουν να λύνουν τα προβλήματα, εκτελώντας σωστά τα καθήκοντα τους, εφαρμόζοντας με πράξεις και με έργα την ισόρροπη ανάπτυξη.

Φτάνει ποια η αδιαφορία για την περιοχή είναι μεγάλη και χρόνια.

Κύριε Δήμαρχε “οιδού  πεδίον δόξης λαμπρό”, μαζέψτε τα μανίκια, πάρτε πρωτοβουλίες, σεβαστείτε την ανθρώπινη ύπαρξη, η ώρα της κρίσεως πλησιάζει και οι πάντες θα κριθούμε.

Εδώ ισχύει το εξής: η αδικία και αδιαφορία στο Μεγαλείο της.

 

Γράφει ο Ιωάννης Κολοβός, Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας