- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ισχυρό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης στο 1ο παγκόσμιο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων

Έλληνες όλου του κόσμου, από όλες τις ηπείρους, Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική, Ασία, Αφρική, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και αντιπρόσωποι των Εθνικοτοπικών Οργανώσεων, αντάμωσαν στην Αθήνα και διαδικτυακά την Κυριακή 1.8.21 και γιόρτασαν τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821. Η μεγάλη αυτή προσπάθεια ένωσης, συνεργασίας και κοινής πορείας των Παγκοσμίων Εθνικοτοπικών Οργανώσεων πήρε σάρκα και οστά και αναμένεται να αποτελέσει έναν πυλώνα εξέλιξης και συσπείρωσης της παγκόσμιας ομογένειας. Αλλά και μια δυνατή γέφυρα επικοινωνίας και αλληλεγγύης με την πατρίδα, που πάντα έχουν στο μυαλό τους και στην καρδιά τους οι απόδημοι.

Το συνέδριο τελέστηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Το Παγκόσμιο Συνέδριο έλαβε χώρα στην συνεδριακή αίθουσα της ΚΕΔΕ με υβριδική μορφή, δηλαδή με φυσική παρουσία όσων ατόμων επιτρέπονταν λόγω των υγειονομικών περιορισμών και τα υπόλοιπα συμμετείχαν διαδικτυακά.

Το συνέδριο παρουσίασε και συντόνισε με απόλυτη επιτυχία με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο η κ. Νατάσσα Βησσαρίωνος (Δημοσιογράφος της «Φωνής της Ελλάδας» του παγκοσμίου ραδιοφώνου της ΕΡΤ), γνώστρια των θεμάτων του Απόδημου Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο Ασκληπιος» κ. Διαμαντής Γκίκας καλωσόρισε τους συνέδρους και κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου. Στη συνέχεια παρουσίασε τους σκοπούς του ΠΣΕΕΟ που μεταξύ άλλων είναι: η συσπείρωση και ο συντονισμός των ανά τον κόσμο τριτοβάθμιων παγκοσμίων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των πέντε ηπείρων σε ένα συμβούλιο που θα δραστηριοποιείται παγκόσμια, η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των μελών του που αποβλέπουν στη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού, της λαογραφίας και της ελληνικής ιστορίας, καθώς και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χαιρετισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή συνάντηση στην Αθήνα αποτελεί τρανή απόδειξη της σημασίας που αποδίδει ο Απόδημος Ελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση» καθώς και ότι «οι εθνικοτοπικές οργανώσεις διατηρούν άσβεστο και ενδυναμώνουν τον δεσμό που τους συνδέει μεταξύ τους και με την μητέρα πατρίδα, η οποία είναι περήφανη για τα κατορθώματα της δεύτερης Ελλάδας που ζει και προκόβει στο εξωτερικό».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’ απέστειλε χαιρετισμό αναφέροντας ότι «η ιδρυτική διακήρυξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων είναι γεγονός μείζονος σημασίας και σηματοδοτεί μια νέα πιο δυναμική παρουσία του Ελληνισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, τότε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Χαιρετισμό έστειλαν επίσης οι: κ. Απόστολος Τζιτζικώστας (Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος), κ. Δημήτριος Παπαστεργίου (Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος), κ. Ζέττα Μακρή (Υφυπουργός Παιδείας), κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ), κ. Μάρα Μαρινάκη (Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας), κ. Κώστας Αγοραστός (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας), κ. Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφερειάρχης Κρήτης), κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Βουλευτής Θεσσαλίας), κ. Κώστας Μαχαίρας (Διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού ΕΡΤ) και κ. Γιάννα Τριανταφύλλη (Υποδιευθύντρια της «Φωνής της Ελλάδας»). Επίσης τις εγκάρδιες ευχές για την επιτυχία του συνεδρίου απέστειλε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Στη συνέχεια χαιρέτισαν οι πρόεδροι των Παγκοσμίων Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών), ο κ. Γεώργιος Αμαραντίδης (Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων), ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας), η κ. Νίνα Γκατζούλη (Συντονίστρια της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικών Οργανώσεων), ο κ. Χρυσόστομος Δήμου (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού) και ο κ. Διαμαντής Γκίκας (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο Ασκληπιος»),στέλνοντας από κοινού ισχυρό μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης.

Ο κ. Χρυσόστομος Δήμου (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού) στην εισήγησή του με θέμα «Η ψήφος των Αποδήμων και η αναγκαιότητα από οικονομική χροιά» τόνισε ότι «Η καθολική παραχώρηση της δυνατότητας της ψήφου στους απόδημους θα είχε ως αποτέλεσμα την στρατηγική ενσωμάτωση, κινητοποίηση και ενεργοποίηση της διασποράς με στόχο και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη – παρουσιάζοντας πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και το μητροπολιτικό κέντρο».

Ο κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής (Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών) στην εισήγησή του με θέμα «Ο ρόλος του εθελοντισμού στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρθηκε στα εξής: «Οι ελληνικοί σύλλογοι  εκπληρώνουν ακούραστα το ανεκτίμητο έργο τους. Για τους Κρήτες, αλλά και για όλους τους Έλληνες οι Σύλλογοί μας αποτελούν εστία πολιτισμού, φάρο της παράδοσης και είναι μια αστείρευτη πηγή δυνατοτήτων προβολής και γνωριμίας με την πατρίδα μας και του πολιτισμικού  της πλούτου».

Ο κ. Γεώργιος Αμαραντίδης (Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων) στην εισήγησή του με θέμα «Ο ρόλος του Απόδημου Ελληνισμού στον 21ο αιώνα» τόνισε ότι «Υπάρχει άραγε απόδημος Έλληνας που δεν θα ήθελε να τραβήξει την κουρτίνα του μέλλοντος και να δει τι υπάρχει κρυμμένο πίσω από αυτήν;».

Ο κ. Μιχάλης Μαγειρίας (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας) ανέλυσε το θέμα «Συνεργασία ομογενειακών οργανώσεων».

Αποκορύφωμα του συνεδρίου αποτέλεσε η αξιόλογη εισήγηση του καθηγητή κ. Βασιλείου Φθενάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα Εκπαιδευτικά Συστήματα του 21oυ αιώνα καθώς και στις προκλήσεις και προοπτικές στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων.

Την αποφώνηση του συνεδρίου έκανε η κ. Φωτεινή Μίχου (Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου).

Η ημερομηνία 1.8.21 που καθορίστηκε για την διεξαγωγή του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου του ΠΣΕΕΟ δεν ήταν τυχαία και συμβολίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.