- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κ. Αγοραστός: Έρχεται νέο ΑΝΑΣΑ με ενίσχυση έως 7.000 ευρώ

Νέο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ με ενίσχυση  έως 7.000 ευρώ ανά επιχείρηση  δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζοντας με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση του κορωνοιού. Ο  Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  Europe Direct  Περιφέρειας Θεσσαλίας  με θέμα τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας που οδηγεί σε επενδύσεις 1,5 δις στη Θεσσαλία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, τον Αναπτυξιακό  Νόμο αλλά και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Συγκεκριμένα από το  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με ενεργητικές πολιτικές 270,4 εκατ. ευρώ, επιχορηγούνται 583 επιχειρηματικά σχέδια  υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων  Επανεπενδύω και Επενδύω, με πριμοδότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στηρίζονται  εργαζόμενοι επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή  λειτουργίας, ενισχύονται  1.008 επιχειρήσεις από το Ανάσα Ι  και στηρίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας τόσο με την προμήθεια  σύγχρονου ιατροτεχνολογικού  εξοπλισμού για τις ανάγκες της πανδημίας όσο και  με την πρόσληψη 549 νέων εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Επιπλέον  ο εθελοντισμός και η Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη οδήγησε στην ενίσχυση των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας με νέο εξοπλισμό ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τον Αναπτυξιακό νόμο της Περιφέρειας  Θεσσαλίας ενισχύονται συνολικά 422 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 398 εκατομμυρίων ευρώ ενώ μέχρι σήμερα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων έχουν διατεθεί από την Κυβέρνηση 833 εκατομμύρια ευρώ  μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, του ΤΕΠΙΧ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.

«Επιπλέον»,  τόνισε ο Περιφερειάρχης «εν μέσω  πανδημίας και των άλλων κρίσεων που αντιμετώπισε η Θεσσαλία όπως η πλημμύρα του αιώνα- ο Ιανός- και ο σεισμός δεν σταματήσαμε να σχεδιάζουμε, να χρηματοδοτούμε και να κατασκευάζουμε έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνικών, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δίνουν  χρήμα στην τοπική πραγματική οικονομία.  Η εποχή είναι αναθεωρητική, οι προκλήσεις  συνεχείς, ασύμμετρες και απρόβλεπτες. Από τις επιλογές μας, την συνεργασία, την ταχύτητα, τη στοχευμένη  και με κριτήρια στήριξη,   κρίνεται η ικανότητα να κερδίσουμε το μέλλον  και να επιστρέψει η κοινωνία στην φυσική της ισορροπία που σήμερα έχει χαθεί» πρόσθεσε ο Κ. Αγοραστός.

Ο επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλης  Χατζηκαμαγιάννης αναφέρθηκε στις δράσεις και στη λειτουργία του Κέντρου και στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί για το 2021, οι οποίοι είναι εναρμονισμένοι με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι προγραμματισμένες δράσεις του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορούν κυρίως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην Ψηφιακή Μετάβαση. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του δικτύου συνεργαζόμενων εταίρων με το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Ο Αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Καλλιώρας αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει αναπτύξει η Ε.Ε.  με έμφαση  στην πράσινη μετάβαση, στην ψηφιακή μετάβαση και στην προσπάθεια για μετασχηματισμό της οικονομίας σε οικονομία γνώσης. Γεγονός που πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την ελληνική οικονομία ακολουθώντας αυτό το δρόμο. Επεσήμανε επίσης ότι χρειάζεται  να υπάρχει πρόβλεψη ώστε να δοθούν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης στις Περιφέρειες, οι οποίες είναι περισσότερο ευέλικτες και γνωρίζουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας Ηλίας  Κοτσιμπογεώργος αναφέρθηκε στις «θετικές» επιπτώσεις της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η υγειονομική κρίση βοήθησε τους φορείς και την πολιτεία να συνειδητοποιήσουν  και να επανακαθορίσουν τους άξονες ανάπτυξης της χώρας  ώστε  να στηριχθούν με επιπλέον μέτρα η μεταποίηση και παραγωγή. Επίσης  η πανδημία οδήγησε τις επιχειρήσεις  να εκσυγχρονιστούν και να δημιουργήσουν νέα συστήματα και μεθόδους λειτουργίας και διοίκησης. Καθώς και να χρησιμοποιούν νέες ευέλικτες μορφές εργασίας όπως η τηλεργασία. Τέλος  αναφέρθηκε στη σημασία του κοινωνικού κράτος, στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση των δημοσίων οργανισμών.

Η περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Περιφέρειας Θεσσαλίας Ολγα  Τσιούρβα ανέφερε ότι στόχος του  ΟΑΕΔ είναι  να προωθεί  ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό οργανισμό απασχόλησης, με αποστολή να βρίσκει στους ανθρώπους δουλειά και όχι να τους δίνει επιδόματα επειδή έχασαν τη δουλειά τους. Στη συνέχεια παρουσίασε τους  τρείς άξονες δράσης του Οργανισμού που αφορούν: στις  παροχές ασφάλισης (επιδόματα), στα προγράμματα απασχόλησης και στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων  και  Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Έλενα  Καματέρη υποστήριξε ότι η πανδημία έφερε αλλαγές στον τρόπο εργασίας, ενώ σημειώθηκε αλλαγή εργασιακής κουλτούρας τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και στις επιχειρήσεις. Ο covid-19 έφερε την καθιέρωση κυκλικών μοντέλων εργασίας, δηλαδή την ύπαρξη εργασίας με φυσική παρουσία και με τηλεργασία ταυτόχρονα. Ανέφερε  επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις επανασχεδίασαν τους εργασιακούς χώρους, από την παραδοσιακή εγκατάσταση, σε πιο ευέλικτες μορφές με βάση την αξιοποίηση των τεχνολογικών και ψηφιακών μέσων και τόνισε ότι η ευελιξία και η ανθεκτικότητα είναι τα νέα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό.