- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Και υγειονομικοί με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού που εξέδιδε διοικητική υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας Παλαμά.

Και αυτό διότι, όπως ενημέρωσε το μεσημέρι της Τρίτης, στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανάμεσα σε αυτούς που έχουν λάβει ψεύτικα πιστοποιητικά είναι και υγειονομικοί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Υπάρχει πρόβλημα διότι δυστυχώς ότι μέσα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν υγειονομικοί και από άλλες ΥΠΕ και θα ανασταλούν τα καθήκοντα τους».

«Ως ένδειξη καλής θέλησης και σεβασμού προς τους υγειονομικούς δίνουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν αμέσως μετά την πρώτη δόση. Όμως, δεν θα ανεχθούμε καμία παρέκκλιση. Γι αυτό αυστηροποιούμε το πλαίσιο ώστε εκτός από ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις να μπαίνει και διοικητικό πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι γι αυτόν που ζητά το πλαστό πιστοποιητικό ή που δηλώνει ψευδώς ότι νόσησε. Όσοι δήλωσαν ψευδή νόσηση να γνωρίζουν ότι η δήλωσή τους θα εξεταστεί» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «το διοικητικό πρόστιμο έχει ύψος 5.000 ευρώ για κάθε περίπτωση. Αν ίσχυε αυτή η διάταξη στην υπάλληλο στον Παλαμά Καρδίτσας θα καταλογιζόταν πρόστιμο 5.000 ευρώ επί περίπου 40 περιστατικά. Όσοι έχουν κάνει χρήση να το πουν τώρα. Θα το βρούμε. Δεν θέλουμε να βγάζουμε σε αναστολή υγειονομικούς. Όμως όσοι έχουν κάνει τέτοιες πράξεις είναι πράξη μέγιστης απαξίας. Δείχνει ροπή προς εγκληματική πράξη» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Τι έδειξε το πόρισμα της ΕΔΕ

Σε 34 ανέρχονται τελικά οι περιπτώσεις ατόμων που έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπως προκύπτει από το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που ολοκληρώθηκε με διαδικασίες εξπρές.

Τα 34 αυτά άτομα φαίνεται όπως ήταν όλοι γνωστοί της διοικητικής υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας που δήλωνε ψευδώς στο σύστημα εμβολιασμών και η οποία ομολόγησε καταθέτοντας στην 5η ΥΠΕ στη Λάρισα.

Πώς ακριβώς δρούσε η υπάλληλος

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από πηγές του Κ.Υ Παλαμά, η διοικητική υπάλληλος “πιάστηκε” όταν σε απογευματινή ώρα συνδέθηκε στο τάμπλετ, πέρασε δυο εικονικούς εμβολιασμούς και το έκλεισε. Στη λήξη της βραδινής βάρδιας η νοσηλεύτρια που έκανε τον τελικό έλεγχο είδε ότι κάποιος είχε ανοίξει και χρησιμοποιήσει το τάμπλετ και ειδοποίησε τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής γραμμής. Έτσι διατάχθηκε έλεγχος που αποκάλυψε και τους υπόλοιπους εικονικούς εμβολιασμούς.

Η διοικητική υπάλληλος, που εργάζεται 12 χρόνια στο Κ.Υ Παλαμά, από τα μέσα Μαΐου είχε τοποθετηθεί στην εμβολιαστική γραμμή για να βοηθήσει στο μεγάλο εγχείρημα των μαζικών εμβολιασμών και είχε πρόσβαση στα τάμπλετ φυσικά εν γνώσει των προϊσταμένων της.

Τα 34 άτομα που εμβολιάστηκαν εικονικά φαίνεται ότι είναι όλα συγγενείς, φίλοι και γνωστοί της υπαλλήλου και ότι δεν πρόκειται για εκτεταμένο κύκλωμα έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού “μαϊμού”.

Η υπάλληλος θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας, ενώ ήδη έχει τεθεί σε αναστολή από τα καθήκοντά της για ένα μήνα.

Στην Εισαγγελία Καρδίτσας το πόρισμα

Το πόρισμα της ΕΔΕ θα κατατεθεί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ την Πέμπτη στην Εισαγγελία Καρδίτσας, που έχει άλλωστε αναλάβει να διενεργήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση μετά από εντολή του Προϊσταμένου Εφετών Λάρισας.

Η Εισαγγελία Καρδίτσας θα διερευνήσει τις ποινικές διαστάσεις της υπόθεσης και θα ασκήσει διώξεις.

Την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει έρευνα ώστε να διαπιστωθεί εάν μια νοσηλεύτρια του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης είχε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας Παλαμά.

Βαρύ το πρόστιμο για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Από την άλλη, βαρύτατες ποινές κατά ιδιωτών ιατρών οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε βάρος όσων εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή βεβαιώσεις νόσησης από Covid-19, προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Ειδικότερα, ορίζεται πως όποιος αποπειράται να ή καταφέρνει την έκδοση πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ δεν έχει στην πραγματικότητα κάνει το εμβόλιο, ή φέρει βεβαίωση νόσησης, ενώ δεν έχει νοσήσει από τον ιό, βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο 5.000 ευρώ, πλην των άλλων κυρώσεων.

Σε υπάλληλο του Δημοσίου οποιοδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει κατά όποιον τρόπο στις προαναφερθείσες πράξεις, επιβάλλεται -πέρα από τις τυχόν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις- το διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε πράξη.

Δήλωση Θεμιστοκλέους για τους εικονικούς εμβολιασμούς

Για το περιστατικό με τους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας Παλαμά μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την covid-19.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι μια έκνομη δραστηριότητα με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία για αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Μιλάμε για ένα πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων, που φαίνεται να έχει πάρει πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, από εσκεμμένες ενέργειες συγκεκριμένου ατόμου και εξετάζεται η συμμετοχή άλλων ατόμων στη διαδικασία».

Ο δήμαρχος Παλαμά Γ. Σακελλαρίου

Ο δήμαρχος του Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα MEGA» εκτιμά ότι πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός που δεν πήρε έκταση. «Δεν έχει τη διάσταση που θέλουν να δώσουν» ανέφερε.

«Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ, το πόρισμα θα πάει στον εισαγγελέα. Το παραδέχτηκε αλλά είναι στο στενό της οικογενειακό περιβάλλον. Είναι 34 τα άτομα που πήραν το πιστοποιητικό. Δεν είναι κανένα από την περιοχή, είναι όλα από τη βόρεια Ελλάδα. Δεν γνωρίζω αν εμπλέκεται κι άλλο άτομο» τόνισε.